Doorgaan naar artikel

$ 3,4 miljard voor start-ups in agrifood

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
In Nederland ging het grootste bedrag aan investeringen naar Picnic. Foto: ANP

In Nederland ging het grootste bedrag aan investeringen naar Picnic. Foto: ANP

In 2019 is $ 3,4 miljard (ruim € 3,1 miljard) geïnvesteerd in startende Food&Agri-bedrijven in Europa.

Een derde daarvan ging naar bedrijven op het gebied van productie en verwerking (upstream). Twee derde naar bedrijven die ervoor zorgen dat de productie bij de consumenten terechtkomt (downstream). Dat meldt het investeringsfonds AgFunder in een rapport over startups in Europa.

AgFunder gaf een eerste indruk van de cijfers op het online congres F&A next dat deze week plaatshad. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje gaan aan kop in Europa als het gaat investeringen in start-ups op het gebied van voedsel en agritechniek. Direct gevolgd door Nederland op nummer 4.

Online supermarkten, zoals Picnic, zijn goed voor 16% van de investeringen

Drie categorieën zijn goed voor bijna de helft van de investeringen. Dat zijn restaurants en markten voor voedsel met 21%. Online supermarkten, zoals Picnic, zijn goed voor 16% van de investeringen. Technieken en systemen om klanten te helpen met koken en de producten die daarvoor nodig zijn, zijn goed voor nog eens 12%. Investeringen in de categorie biotechnologie en nieuwe landbouwtechnieken zijn beide goed voor 8% van de investeringen in 2019.

Nieuwe bedrijven in het Verenigd Koninkrijk

Veruit het grootste investeringsbedrag ging naar nieuwe bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, in totaal goed voor $ 1,1 miljard. Dat is een derde van het Europese totaal. Het bedrijf Deliveroo was met bijna $ 600 miljoen goed voor ruim de helft van de investeringen in het VK. Investeringen in Frankrijk en Spanje bedroegen respectievelijk $ 530 en $ 440 miljoen.

Bijna $ 390 miljoen in Nederland

Nederland was goed voor een totaal investeringsbedrag van bijna $ 390 miljoen. Duitsland maakt de top 5 vol met net iets minder dan $ 300 miljoen. In Nederland ging het grootste bedrag aan investeringen naar Picnic. De top 5 van landen is goed voor 80% van de Europese investeringen.

Wereldwijd is in 2019 voor bijna $20 miljard geïnvesteerd in nieuwe technologie in startende food- en agribedrijven. Daarvan ging $ 7,6 miljard naar bedrijven die voedsel produceren. Het investeringsbedrag was onder meer door internationale handelsspanningen in 2019 iets lager dan een jaar eerder, volgens AgFunder.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin