$ 50 miljoen voor productie plantaardige kaas

14-09-2021 | |
Formo wil in 2030 10% van de Europese zuivelproducten  hebben vervangen door producten gebaseerd op microbiële fermentatie. - Foto: Formo
Formo wil in 2030 10% van de Europese zuivelproducten hebben vervangen door producten gebaseerd op microbiële fermentatie. - Foto: Formo

Formo heeft $ 50 miljoen opgehaald voor investeringen in de productie van plantaardige kaas.

Het Duitse biotechbedrijf probeert sinds 2019 met behulp van microbiële fermentatie dezelfde eiwitten te produceren als die in koemelk zitten.

De investeringsronde werd geleid door EQT Ventures, een fonds opgericht door Kees Koolen, voormalig CEO van Booking.com. Met het opgehaalde bedrag kan Formo zijn strategie versneld uitvoeren. De onderneming wil meer werknemers aantrekken en onderzoek versneld uitvoeren. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor en een uitbreiding van de productiecapaciteit.

Cheddar en gruyère

Tot nu toe produceert Formo alleen mozzarella en ricotta op basis van genoemde techniek. Tegenover Bloomberg laat het bedrijf weten ook cheddar en gruyère aan het productportfolio te willen toevoegen. Formo kondigde eerder aan in 2023 met plantaardige kaasproducten op de markt te komen.

Formo schuwt de confrontatie met de zuivelsector niet. Eerder dit jaar liet het bedrijf, voorheen bekend onder de naam Legendairy Foods, weten dat het in 2030 10% van de Europese zuivelproducten wil hebben vervangen met producten gebaseerd op microbiële fermentatie. Met het opgehaalde bedrag is dit doel volgens de ondernemers dichterbij dan ooit.

Willem Veldman


Beheer