0% btw op groente en fruit gaat nog even duren

04-02 | |
Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Foto: Canva
Foto: Canva

De Belastingdienst zit in zwaar weer. Naast de toeslagenaffaire zijn er ook veel problemen met software die op onderdelen hopeloos verouderd is.

Dat geldt ook voor de btw. Dit computersysteem is tientallen jaren oud en kraakt en piept bij iedere kleine aanpassing. Met als gevolg dat veranderingen automatiseringstechnisch niet meer kunnen. En dat treft ook het plan om de btw op groente en fruit te verlagen. De ambtenaren bij de fiscus hebben aangegeven dat dat nu niet kan. Het is wachten op een nieuw computerprogramma waar op dit moment druk aan gebouwd wordt.

Coalitie-akkoord

Dat is wel heel erg jammer. Want wie is er nu tegen het feit dat groente en fruit goedkoper wordt. Dat is ook de mening van de huidige coalitie. In het coalitieakkoord staat: ‘we bezien hoe we op termijn een suikerbelasting kunnen invoeren en de btw op groente en fruit naar 0 procent kunnen verlagen’. De politieke wil is er, maar de werkelijkheid is weerbarstig, blijkt weer eens. Ook wordt getwijfeld of de invoering van een apart nultarief btw voor groente en fruit wel verstandig is.

Onderzoek van Rabobank

Volgens een onderzoek van Rabobank zal het weinig nut hebben. De onderzoekers constateren grote knelpunten in de uitvoering van de voorgestelde btw-verlaging en volgens hen is het nog maar de vraag of consumenten de gewenste gedragsverandering zullen laten zien. “Consumenten zouden het geld dat ze overhouden door de btw-verlaging die ze krijgen op gezonde producten ook kunnen gebruiken om juist meer ongezonde producten te kopen. Of om vaker op vakantie te gaan. Of om de hogere gasrekening te betalen”, concluderen zij in hun analyse.

Invoering van een btw-tarief van 0% op groente en fruit is volgens mij een goed idee

Ik denk dat de analisten van Rabobank deels gelijk hebben. Maar: alle beetjes helpen. Dus invoering van een btw-tarief van 0% op groente en fruit is volgens mij een goed idee. Hopelijk heeft de fiscus haar computersystemen weer snel op orde zodat deze wijziging kan worden ingevoerd.Beheer