Doorgaan naar artikel

1% minder Europees rundvlees in 2022

De rundvleesmarkt in Europa krimpt in 2022 verder met 1% ten opzichte van een jaar eerder.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Een tekort aan arbeidskrachten voor de verwerking van rundvlees blijft een probleem in Europa. - Foto: Herbert Wiggerman premium

Een tekort aan arbeidskrachten voor de verwerking van rundvlees blijft een probleem in Europa. - Foto: Herbert Wiggerman

De rundvleesmarkt in Europa krimpt in 2022 verder met 1% ten opzichte van een jaar eerder. Dat becijfert Rabobank in een rapport over deze markt.

In Duitsland zakte de rundvleesproductie in de eerste tien maanden van 2021 met 2,9%. In Ierland zag men de productie verder dalen, met 6,9%. In het Verenigd Koninkrijk werd 3,3% minder geproduceerd. In de twee laatstgenoemde landen herstelt de productie naar verwachting met respectievelijk 3% en 1%, door een groter aanbod van runderen.

Arbeid blijft probleem

De problemen die rond corona zijn ontstaan door het wegvallen van arbeidskrachten blijven voor de verwerking van rundvlees ook dit jaar een aanhoudend probleem in Europa. Volgens Rabobank is de export van rundvlees in 2021 vanuit Europa ongeveer stabiel ten opzichte van een jaar eerder. Ook voor dit jaar schat het bankbedrijf in dat de wereldwijde krapte aan rundvlees de export vanuit Europa de komende maanden op peil houdt.

De prijzen van rundvlees zijn door de grote wereldwijde vraag gestegen. De bank verwacht dat de komende maanden de aanbodsituatie van rundvlees slechts in beperkte mate verbetert. Ook de winstgevendheid op bedrijfsniveau komt onder druk te staan, ondanks de hoge verkoopprijzen. De kosten van voer, energie en arbeid zijn flink gestegen. Rabobank verwacht ook dat de inflatie een rem zet op de vraag naar duurdere dierlijke eiwitten, zoals rundvlees.

Nog geen inschatting gevolgen conflict in Oekraïne

Rabobank kan nog moeilijk inschatten welk effect het conflict in Oekraïne heeft op de wereldmarkt voor dierlijke eiwitten. Doordat Rusland op dit gebied een kleine speler is op de wereldmarkt, wordt daar geen rol van betekenis van verwacht. Indirect zijn er wel gevolgen. Rusland en Oekraïne nemen samen 29% van de wereldwijde tarwe-export voor hun rekening.

Snel delen

Image
Marc Dijkerman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin