Doorgaan naar artikel

1,4% landbouwgrond in buitenlandse handen

Foto: Martijn ter Horst premium

Foto: Martijn ter Horst

Van alle Nederlandse landbouwgrond is 1,4% in buitenlandse handen. Het gaat om 24.600 hectare. In 5 jaar is dit 2.100 hectare ofwel 8% minder geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en het Kadaster.

Belgen zijn de grootste groep buitenlandse grondbezitters, goed voor bijna 14.000 hectare ofwel ruim de helft van het buitenlandse grondbezit. Duitsland is nummer 2, met ruim 5.200 hectare, (21%). Ruim 2.300 hectare is in bezit van eigenaren buiten Europa, een daling van 18%.

4.000 buitenlandse grondeigenaren

Er zijn in totaal 4.000 buitenlandse grondeigenaren. Dat komt neer op gemiddeld 6 hectare per eigenaar. Er zijn 14 eigenaren met meer dan 100 hectare. Hierbij past één kanttekening: eventuele buitenlanders die onder Nederlandse vlag opereren, vallen buiten de telling. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van LNV, daartoe verzocht door de Tweede Kamer.

4.500 hectare verkocht

In de afgelopen 5 jaar is 4.500 hectare door buitenlandse eigenaren verkocht, goed voor 2,7% van het totaal verhandelde areaal. 2 eigenaren hebben meer dan 100 hectare aangekocht, 5 hebben meer dan 100 hectare verkocht.

Beperkte interesse vanuit buitenland

Conclusie: de interesse vanuit het buitenland voor Nederlandse landbouwgrond is beperkt, aldus de opstellers van het rapport. De meeste interesse is er bovendien van agrariërs in de grensstreek. Deskundigen zouden nauwelijks of geen voorbeelden kennen van buitenlandse interesse voor grond met een duurzaam agrarisch karakter. Uitzondering is wellicht Zeeuws Vlaanderen. Rondom Terneuzen heeft het Antwerpse havenbedrijf in 2016 85 hectare gekocht. Een grote Belgische investeerder heeft daar via een Nederlandse rechtspersoon ook grond verworven. Die laatste komt in de statistieken niet terug.

Niet op lijst vitale Nederlandse infrastructuur

Vanwege de geringe buitenlandse interesse in Nederlandse landbouwgrond is deze grond niet toegevoegd aan de lijst van zogeheten vitale Nederlandse infrastructuur, die speciale bescherming tegen buitenlandse inmenging nodig heeft. Wel worden de ontwikkelingen in de gaten gehouden.

1,8 miljoen hectare landbouwgrond

Nederland telt in totaal ruim 1,8 miljoen hectare landbouwgrond. 85% is in handen van natuurlijke rechtspersonen zoals boeren, die doorgaans niet meer dan enkele tientallen hectares hebben. 7% is in handen van overheden en 8% van particuliere organisaties. Grootste private grondbezitter is a.s.r. real estate, met 35.900 hectare.

Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin