17 varkensrassen op kenniscentrum ‘Porcus Campus’

In de voormalige dragende zeugenstal van Maarten Rooijakkers wordt gewerkt aan Porcus Campus; een ‘recreatief kenniscentrum’ over de varkenshouderij en voeding in het algemeen. Rooijakkers mikt op zo’n 10.000 bezoekers per jaar.

Tot vorig jaar hielden Maarten en John Rooijakkers nog 800 zeugen op de thuislocatie in Aarle-Rixtel. De ondernemers zijn momenteel druk met de ombouw naar ‘Porcus Campus’. In de voormalige dragende zeugenstal komen zo’n 200 varkens van 17 verschillende rassen uit de hele wereld. Daarbij worden ook de historie en culturele aspecten uitgelegd.

Onder de rassen bevinden zich Berkshire uit Engeland, Meishan uit China en Iberico uit Spanje. Bezoekers kunnen op een recreatieve manier leren over de varkenshouderij en de rol ervan in de voeding. Ook kunnen ze eigenaar worden van een varken. Daarnaast creëren ze een zakelijk gedeelte met vergaderruimte en overnachtingsmogelijkheden.

Waarom deze omschakeling?

“We waren al langer aan het nadenken over de toekomst van ons bedrijf. We hebben geen opvolger en moesten vanuit de provincie veel kosten maken voor emissiearme maatregelen. We zijn ons gaan afvragen wat op deze locatie en met deze stallen de beste invulling zou kunnen zijn. Omdat we al 20 jaar een zichtstal hebben, is het plan ontstaan om dat idee verder uit te bouwen. We merken daarbij dagelijks hoe belangrijk het is om mensen kennis te laten maken met de varkenshouderij en het belang ervan voor de Nederlandse voedselproductie. Iets wat je met je eigen ogen ziet, blijft 10 keer beter hangen dan iets uit een boekje.”

Hoe komt u aan al deze rassen?

“We hebben een aantal zeugen aangehouden en sperma van over de wereld aan laten voeren. De eerste biggen zijn dus nog 50% Topigs 20 en de volgende generaties worden steeds meer het eigen ras. Via Topigs Norsvin en Wageningen hebben we veel kunnen verkrijgen, maar het was niet altijd gemakkelijk. Sommige buitenlandse organisaties willen hun genetica niet verspreiden. Een lastig ras is Swabisch Halisch uit Duitsland. We hopen die nog te kunnen krijgen.”

Hoe ziet het verdienmodel eruit?

“Het aantal bezoekers is lastig in te schatten, maar als we uitgaan van het aantal bezoekers aan de zichtstal zijn het er 10.000 per jaar. We vragen een toegangsprijs van € 5 per persoon. Verder kunnen maximaal 200 varkens aan burgers worden verkocht. Die varkens blijven overigens altijd bij ons en worden ook door ons verzorgd. Ook zijn er inkomsten vanuit de zakelijke wereld, met verhuur van de vergaderruimte en overnachtingen. We gaan er vanuit dat we over de jaren heen hetzelfde met de stal verdienen als toen er varkens in zaten. We hebben overigens nog 3 locaties met 6.500 vleesvarkens en zijn dus niet van Porcus Campus afhankelijk.”

Is het niet lastig, allemaal verschillende rassen bij elkaar?

“Dat valt wel mee, varkens zijn varkens, waar ze ook vandaan komen. Qua voeding of gezondheid maakt dat geen verschil. We hoeven hier ook niet te produceren.”

Wat doet u om ziektes buiten de deur te houden?

“Ondanks dat we qua bestemming geen varkensbedrijf meer zijn, voldoen we aan alle eisen waar een normaal bedrijf ook aan voldoet. Bezoekers bekijken de varkens vanaf een skybox en zakelijke bezoekers kunnen via een gang met glas de varkens zien. Mensen die hun eigen varken willen zien, moeten eerst door de douche. Het is straks zeker zo streng als voorheen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.