19% meer invoer avocado’s in Nederland in 2020

15-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Nederland importeerde in 2020 19% meer avocado’s dan een jaar eerder.

Vorig jaar werd 373 miljoen kilo aan avocado’s van buiten de EU ingevoerd. In 2019 was dat nog 313 miljoen kilo. De invoerwaarde nam met 15% toe: van € 0,92 miljard tot € 1,06 miljard. Dat meldt CBS op basis van nieuwe cijfers.

Nederland is de tweede importeur, na de Verenigde Staten, van avocado’s in de wereld en goed voor 63% van de gehele EU-import van avocado’s uit niet-EU-landen. De invoer van avocado’s in de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2000 bedroeg de import nog 15 miljoen kilo. In 2000 was Nederland nog goed voor 15% van de gehele EU-import van avocado‘s.

Het grootste deel van de ingevoerde avocado’s wordt weer doorgevoerd, met name naar Duitsland (26%) en Frankrijk (19%). Een klein deel van ongeveer 9% is bedoeld voor de Nederlandse markt. Nederland heeft zichzelf gespecialiseerd in de import en export van avocado’s met daarbij zaken als rijping, controle en eventuele verpakking.

Leveranciers van avocado‘s

De grootste leverancier vorig jaar was Peru, met een aandeel van 33% van het totale invoergewicht. De tweede leverancier is Chili. Opkomende laden met export naar Nederland zijn onder meer Colombia en Kenia. Top-importeur VS importeert vooral uit Mexico, de grootste exporteur ter wereld. De export vanuit Mexico naar Nederland is de laatste tien jaar wel belangrijker geworden.

Kloosterman
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.