Doorgaan naar artikel

200 hectare haver en 50 hectare soja in proef FrieslandCampina

haver FrieslandCampina premium

Haveroogst in een kleinschalige proef vorig jaar in Giethoorn. - Foto: FrieslandCampina

30 leden-melkveehouders van FrieslandCampina gaan in een proef soja en haver telen. Het gaat om 200 hectare haver en 50 hectare soja.

De gewassen worden gebruikt als grondstof voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen. De proef is een samenwerking tussen Agrifirm en FrieslandCampina.

Verdienmodel boer staat centraal

Eind vorig jaar liet de zuivelcoöperatie weten op zoek te zijn naar zo’n 30 leden om de proef in te vullen. Doel is vooral om ervaring op te doen met het telen van de eiwitrijke gewassen.

Er wordt onder andere verkend of leden-melkveehouders de grondstoffen voor de plantaardige producten van FrieslandCampina lokaal kunnen gaan telen. Het verdienmodel van de boer staat hierin centraal.

Belangstelling is boven verwachting

Rens Kuijten, conceptmanager Eiwitgewassen bij Agrifirm: “De belangstelling is boven verwachting. De deelnemers krijgen een vooraf vastgestelde prijs en een afnamegarantie voor de door hun geteelde haver en soja. Zaad, teeltbenodigdheden en de begeleiding worden verzorgd door Agrifirm. Voor Agrifirm en aangesloten ketenpartijen is het dan ook een mooie kans om meer ervaring op te doen met het telen, verwerken en vermarkten van plantaardig eiwit voor de voedingsmiddelenindustrie.”

Plantaardige melkvervangers onder Campina-merk

De zuivelonderneming introduceerde begin dit jaar 3 plantaardige melkvervangers onder het Campina-merk: barista haver, haverdrink en sojadrink. Eerder kwamen al een plantaardige variant op chocomel en een havervariant van koffiemelk onder het Friesche Vlag-merk op de markt.

Vorig jaar maakte FrieslandCampina bekend samen te gaan werken met De Nieuwe Melkboer, producent van zuivelvervangers op basis van Nederlandse soja. Doel van deze samenwerking is een lokale keten voor plantaardige zuivelalternatieven verder te ontwikkelen. Eerder ging Agrifirm al een samenwerking aan met De Nieuwe Melkboer.

Beheer
WP Admin