$ 200 miljoen markt in VS voor methaanremmer DSM

29-04 | |
Foto: Canva/PhilAugustavo
Foto: Canva/PhilAugustavo

Royal DSM heeft een licentiedeal afgesloten met de Amerikaanse diergezondheidsgigant Elanco Animal Health voor methaanremmer Bovaer van DSM. Het gaat om een strategische samenwerking tussen DSM en Elanco waarbij Elanco de exclusieve rechten krijgt voor de ontwikkeling, productie en verkoop van Bovaer in de VS.

Volgens een gezamenlijk verklaring is de potentiële omzet in de Verenigde Staten meer dan $ 200 miljoen (€ 190 miljoen), wereldwijd wordt de omzet van Bovaer voor rundvee ingeschat op $ 1 miljard tot $ 2 miljard.

DSM geeft geen afzonderlijke inschatting voor de Europese markten. DSM krijgt royalties over de omzet van Bovaer in de VS en een deel van de productie door Elanco. Als voorschot krijgt DSM een ‘eencijferig miljoenenbedrag’.
Met de samenwerking wordt de aangekondigde wereldwijde productiecapaciteit bijna verdubbeld. DSM wil het middel zelf gaan produceren in Schotland.

Werken aan goedkeuring in de VS

Elanco en DSM gaan toewerken naar goedkeuring van het product in de VS. Dat moet boeren, vlees- en zuivelproducenten en retailers een oplossing bieden richting een substantiële vermindering van de CO2-voetafdruk van zuivel en rundvlees. Het middel is inmiddels goedgekeurd voor rundvee in Brazilië, Chili en Australië. Dit jaar is de methaanremmer Bovaer goedgekeurd door de EU-commissie voor gebruik bij melkkoeien. Methaan is een sterk broeikasgas dat onder meer ontstaat in koeienmagen tijdens de vertering van voer.

Inmiddels hebben onder meer zuivelbedrijven FrieslandCampina en Arla Foods aangekondigd dat ze grootschalige praktijkproeven gaan doen. Bij FrieslandCampina gaat het om 200 bedrijven in Nederland, bij Arla Foods om 50 bedrijven in Denemarken, Zweden en Duitsland. DSM heeft ook grote praktijkproeven aangekondigd met de Braziliaanse vleesgigant JBS.

Methaanreductie van 30% en meer

Op basis van eerder praktijkonderzoek en verrichte studies is door het toevoegen van Bovaer aan het rantsoen van rundvee een aanzienlijk reductie mogelijk van methaanuitstoot. Bij melkkoeien kan dat uitkomen op circa 30% reductie, bij vleesvee kan dat percentage nog hoger zijn. Bij een miljoen koeien is een reductie mogelijk die neerkomt op hetzelfde effect als 45 miljoen bomen planten of 300.000 minder auto’s. Elanco wordt volledig verantwoordelijk voor het goedkeuringsproces, de productie en verkoop in de VS.

Beursgenoteerde bedrijven

Beide bedrijven zijn beursgenoteerd. Royal DSM kondigde vorig jaar aan dat het zich volledig toe wil leggen op voedingsactiviteiten voor mens en dier. Eerder deze maand werd een deel van de resterende materialentak verkocht. In 2021 was de omzet van de voedingsactiviteiten al goed voor bijna 80% van de totale omzet van € 9,2 miljard.
Elanco Animal Health is naar omzet gemeten een van de vijf grootste bedrijven wereldwijd op het gebied van diergezondheid voor landbouwdieren en huisdieren. Het bedrijf behaalde in 2021 een omzet van $ 4,8 miljard (op basis van de huidige koers € 4,6 miljard). In 2020 heeft Elanco de diergezondheidstak van Bayer (Bayer Animal Health) overgenomen.

Het grootste diergezondheidsbedrijf is het eveneens beursgenoteerde Zoetis, dat is ontstaan uit de verzelfstandiging van Pfizer Animal Health. In 2021 bedroeg de omzet van Zoetis $ 7,8 miljard.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer