2020 snel achter ons laten

Foto: Canva
IMG_supermarktcoronavirusinkomenslandbouw

Coronacrisis laat sporen na in de boereninkomens, maar ook varkenspest.

De inkomensramingen van Wageningen ER bevestigen het beeld van 2020: het is een jaar om zo snel mogelijk te vergeten. De coronacrisis raakt niet alleen de afgesloten sectoren van de economie zoals de horeca en de reisbranche, maar laat zijn sporen ook na in de boereninkomens. Die gaan over de hele linie flink omlaag. Afzet valt weg, en daarmee gaan prijzen omlaag. Corona is niet de enige factor, overigens. De Afrikaanse varkenspest domineert nog steeds de varkensmarkt en daarmee de inkomens van de varkenshouders. De rode inkomenscijfers geven ook een plek aan het chagrijn in de sector dat breed voelbaar is, bijvoorbeeld in de vorm van supermarktblokkades.

Hopelijk wordt 2021 een jaar van herstel

Overheid

Geen best jaar, al met al. Eén ding heeft het wel geleerd: het onomstotelijke belang van een goed functionerende overheid. Nog niet zo lang geleden was een terugtredende overheid dé trend. Die tijd is voorbij, zelfs onder een liberale premier. Door de crisis komen alle lijntjes weer samen bij de (nationale) overheid. Vraag is of die aan alle verwachtingen kan voldoen. Dat gaat met vallen en opstaan. Dat geldt voor het pandemiebeleid net zo goed als voor de stikstof.

Schouten meest invloedrijke figuur in food- en agribusiness

Vanwege die belangrijke rol staat minister Carola Schouten dit jaar bovenaan in de FoodAgriTop50 van meest invloedrijke figuren in de food- en agribusiness. Bij haar komen zoveel lijntjes samen, van haar en haar collega-kabinetsleden wordt zoveel verwacht, daar kan geen CEO van welk bedrijf ook aan tippen. Maakt ze dat allemaal waar? Onmogelijk.

Hopelijk wordt 2021 een jaar van herstel, met omhoog wijzende lijnen in de inkomensgrafieken en met een overheid die weer een stapje terug kan doen.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.