Doorgaan naar artikel

2021 maar gauw vergeten

'De invloed buiten het erf is allerbelabberdst. Dat blijkt uit de FoodAgriTop50. Daar geven de bazen van de supermarkten de toon aan.' - Foto: Albert Heijn/ Yasmin Hargreaves premium

'De invloed buiten het erf is allerbelabberdst. Dat blijkt uit de FoodAgriTop50. Daar geven de bazen van de supermarkten de toon aan.' - Foto: Albert Heijn/ Yasmin Hargreaves

Al is de melkprijs dan goed, het was geen goed jaar. Melkveehouders hadden het minst te klagen. Hun jaar is in ieder geval beter dan dat van varkens- en kippenhouders om maar een paar te noemen.

Maar het allerbelabberdst is onze invloed buiten het erf. Dat blijkt uit de FoodAgriTop50. Daar geven de bazen van de supermarkten de toon aan. Met voorop Marit van Egmond, topvrouw van Albert Heijn. Die profileert zich met duurzaam. Ze loopt voorop en de boeren kunnen volgen. Ze is daarmee niet de enige, want ketens als Jumbo en Lidl doen hetzelfde. Zij dicteren wat de boer moet leveren en geven daar een vergoeding voor. Net genoeg om van te kunnen overleven, maar te weinig om flink te verdienen.

‘Te weinig tegengas’

Kortom, de sector is overgeleverd. We geven te weinig tegengas. Het ontbreekt aan goede leiders. Dat blijkt uit de lijst van FoodAgriTop50. Hein Schumacher staat op de vierde plaats, maar uit de analyse blijkt dat hij vooral in de top zit door de omvang van FrieslandCampina en zijn netwerk. Hij scoort mager op gezag en wapenfeiten. Dat verbaast niet. Het afgelopen jaar waren weinig leden trots op hun coöperatie, waar het ook bestuurlijk rommelde. Drie voorzitters in één jaar is teveel.

Goede directeuren namen afscheid, zoals Bert Jansen van Avebe. Hij stond net als vorig jaar op plaats twee. Andere directeuren van coöperaties staan lager in het rijtje. Bij de particulieren is Jan Anker van A-ware nadrukkelijke aanwezig. Een goede score heeft ook Carin van Huët van de Rabo. Terecht, denk ik. Evenals Johan Vollenbroek van MOB. We kunnen hem missen als kiespijn, maar invloed heeft hij.

Boeren met invloed

Dat mis ik echt in onze sector: boeren met invloed. Natuurlijk, Sjaak van der Tak van de LTO wordt genoemd op de 13e plaats. Dat is op basis van zijn functie bij de LTO. En Arian Kamp van Agrifirm. Plus Mark van den Oever in de achterste geledingen. En, wel succesvol, pluimveehouder Ruud Zanders van Kipster.

Een magere oogst in de Top50. Juist nu we gezaghebbende mensen nodig hebben. Hopelijk staan die in 2022 op. Dat wens ik de landbouwsector toe.

Meer informatie over voorschotmelkprijzen van diverse zuivelbedrijven vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin