2022 roerig jaar voor markt vleeskuikens

30-12-2022 | |
Voor het jaar 2023 lopen de verwachtingen over de vleeskuikenprijzen wat uiteen. - Foto: Koos Groenewold
Voor het jaar 2023 lopen de verwachtingen over de vleeskuikenprijzen wat uiteen. - Foto: Koos Groenewold

Post-covid, vogelgriep en een oorlog: het is een aaneenschakeling van grote, ingrijpende gebeurtenissen die de kuikenmarkt bepalen in 2022.

Het is vooral die laatste die overduidelijk een plek opeist in de prijsgrafiek van het afgelopen jaar. De Russische inval in Oekraïne, de graanschuur van Europa, laat de voermarkt op zijn grondvesten trillen. Van het ene op het andere moment is er veel onzekerheid over de beschikbaarheid van graan. Daardoor exploderen de voerprijzen .

Tegelijk komt er geen kip meer uit Oekraïne onze kant op, via hoofd- noch zijwegen. De Oekraïense regering verbiedt zelfs de export ervan. Dit verbod moet ervoor zorgen de eigen bevolking en de soldaten aan het front geen honger lijden.

Prijspiek vrije kuikens

Het zorgt voor een plotselinge prijspiek in februari. In week 9 worden vrije kuikens nog verhandeld voor € 1,07 per kilo. Drie weken later brengt diezelfde kilo € 1,21 op. Een prijsstijging van 13%.

De invloed van die andere grote onruststoker, vogelgriep, begint al eerder. Door ruimingen en vooral door beperkende maatregelen die het opzetten van nieuwe koppels vertragen, neemt het aanbod van vleeskuikens af. Bovendien zorgt de onvoorspelbaarheid van het moment en de plek van nieuwe gevallen voor verstoring van de slachtplanningen.

Ook dat is in de prijslijn terug te zien. Sinds de laatste week van oktober 2021 lopen de kuikenprijzen op. Rond de jaarwisseling vlakt het even af, maar in de eerste weken van 2022 zet de stijgende prijslijn voort. Kip is gevraagd, en het aanbod gereduceerd door alle griepperikelen.

Minder binnenlandse vraag in de zomer

In de zomer van 2022 vertoont de prijslijn een duidelijke dip. Na twee jaar corona lonkt het buitenland. Eindelijk mag er weer gereisd worden. Dat betekent echter een afname van het aantal te voeden monden in eigen land, met terugval in de vraag naar kip tot gevolg. In een paar weken tijd zakt de prijs van vrije kuikens € 0,06 per kilo. Om vervolgens in no time € 0,09 te stijgen als de zomervakantie voorbij is.

Half oktober is er opnieuw een dip. Een voedselschandaal met verontreinigd vlees veroorzaakt prijsval in Polen. Terugvallende consumptie zorgt voor paniek en een grotere export tegen scherpe prijzen. Bovendien komt in het najaar ook de export van kip uit Oekraïne weer op gang. Ondanks de oorlog ligt de graanprijs daar een stuk lager dan in nederland, waardoor ook die concurrentie op de vleesmarkt erg gevoeld wordt.

Kuikennoteringen stabiel het jaar uit

Evengoed lopen de kuikennoteringen stabiel en op een duidelijk hoger peil het jaar uit dan in 2021. De vlakke lijn komt met name door het gereduceerde aanbod door vogelgriepmaatregelen en juist weinig nieuwe gevallen die zich in die periode aandienen.

Verwachtingen 2023 lopen uiteen

Voor het jaar 2023 lopen de verwachtingen wat uiteen. Zo kan het positief uitwerken dat er in Polen minder is opgezet door de perikelen aldaar. En slachterijen hebben hun productie strak gepland. Aan de andere kant biedt het hogere prijspeil ook grotere risico’s. Voorraadvorming kost meer geld en is een groter risico. Slachterijen zullen daarom hun voorraden klein willen houden en sneller met prijsconcessies richting de versmarkt sturen. Ook zal de druk van importvlees groter zijn dan afgelopen jaar.

Het nieuwe jaar start in ieder geval met wat druk op de ketel. De Barneveldse notering voor vrije kuikens geeft in de eerste week € 0,01 per kilo toe. De prijs komt daarmee op € 1,18 tot € 1,20 per kilo levend. Ook in België daalt de prijs van vrije kuikens. Deinze zakt in week 52 met € 0,02 naar € 1,23 tot € 1,25 per kilo. De contractnotering ABC verliest € 0,01 en komt op € 1,26 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer