Doorgaan naar artikel

2022 was het jaar van koers-dieptepunten voor Oatly en Beyond Meat

Beyond Meat en Oatly beleefden een roerig jaar. De aandeelwaardes bereikten in 2022 hun dieptepunt sinds hun introducties op de beurs.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Oatly en Beyond Meat zijn niet langer de lievelingen van de beurs. - Foto's: Oatly en Beyond Meat premium

Oatly en Beyond Meat zijn niet langer de lievelingen van de beurs. - Foto's: Oatly en Beyond Meat

Beyond Meat en Oatly beleefden een roerig jaar. De aandeelwaardes van de vega-bedrijven bereikten in 2022 hun dieptepunt sinds hun introducties op de beurs in respectievelijk 2019 en 2020.

Toen waren ze nog lievelingen met aandeelwaardes die door het dak schoten. Daar is al lang geen sprake mee van. Voor Beyond Meat werd zelfs het laagste punt bereikt in een van de laatste dagen van het jaar.

Negatieve berichten over verkoopcijfers, productiestrubbelingen, toenemende concurrentie en hoge kosten speelden de producenten van vlees- en zuivelvervangers én hun beurskoers parten. Beleggers reageerden heftig op de berichten en de bedrijven zagen hun marktwaarde grotendeels verdampen.

Zo verging het Beyond Meat op de beurs in 2022

Met nog een paar dagen op de teller tot het eind van 2022, is de balans als volgt: Beyond Meat ging het jaar in met een aandeelwaarde van bijna $ 65. Na een daling tot onder de $ 25 halverwege het jaar, krabbelde de koers iets op tot bijna $ 40. Om daarna weer te dalen tot de laagste waardes ooit bereikt sinds de beursgang in 2019.

Een forse daling tot een van de laagste aandeelwaardes kwam na de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Een 23% lagere omzet, een 85% groter verlies, impact van de hoge inflatie en toenemende concurrentie maakten de aandelen zeer onpopulair.

Het absolute dieptepunt kwam op een van de laagste dagen van het jaar. Een aandeel werd minder dan $ 11,35 waard. Dat is 84% minder dan de hoogste slotkoers van het jaar in januari.

Zo verliep de beurskoers van Oatly dit jaar

Oatly begon het jaar met een koers van bijna $ 8. Dat was al 72% lager dan de hoogste aandeelwaarde die aangetikt werd vlak na de beursgang in 2020. De koers ging echter nog veel verder omlaag: in december 2022 werden waardes bereikt van net boven de $ 1,30: ook een daling van 84% ten opzichte van de hoogste waarde in 2022 in januari.

Afzet vega heeft last van inflatie

Waar Beyond Meat te maken heeft met minder vraag naar zijn producten, is dat bij Oatly niet (meer) het geval, zo stelden de topmannen tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers in november. Beyond Meat heeft last van consumenten die weglopen bij het vegaschap vanwege de over het algemeen hogere prijzen voor de vleesvervangers. Daarnaast lopen ze ook weg van de Beyond Meat-producten omdat die fors duurder zijn dan andere (huis)merken.

Hoewel Oatly eerder in het jaar stelde ook last te hadden van andere consumentenkeuzes als gevolg van de inflatie, zag het in de laatste maanden juist herstel en volume- en marktaandeelgroei.

Lees ook: Inflatiespook raakt producenten plantaardige voeding hard

Oatly en Beyond Meat ontslaan personeel

Beide bedrijven hebben wel te maken met hoge kosten. Die staan winstgevendheid en verdere uitbreiding in de weg. Ze nemen een dezelfde maatregel om verbetering te krijgen: snijden in het personeelsbestand. Bij Oatly moet het nog onbekende aantal werknemers dat moet vertrekken een kostenbesparing van $ 25 miljoen per jaar opleveren. Beyond Meat schrapt zo’n 20% van het personeelsbestand. Dat moet, samen met nog enkele andere maatregelen, een kostenbesparing van bijna $ 40 miljoen opleveren in een jaar.

De aankondigingen zetten nog niet veel zoden aan de dijk voor verbetering van de beurskoers. Beleggers lijken eerst te moeten zien en dan pas geloven. Het nieuwe jaar zal uitwijzen hoe het uitpakt.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin