Doorgaan naar artikel

24-uursstaking bij aardappelverwerker Aviko

Bij Aviko in Steenderen is maandagochtend een 24-uursstaking begonnen.

Aviko staking

FNV eist een cao voor Aviko-personeel waarin de salarissen omhooggaan met 14,3%. - Foto: Jan Willem Schouten

Bij Aviko in Steenderen is maandagochtend een 24-uursstaking begonnen.

Vakbonden FNV en CNV vinden dat overleg met het bedrijf over een nieuwe cao te weinig heeft opgeleverd. FNV eiste aanvankelijk 14,3% loonsverhoging plus automatische prijscompensatie, maar heeft zich maandag aangesloten bij de lagere eis van CNV: 8% loonsverhoging. Daarnaast willen de bonden meer ruimte voor een generatieregeling voor oudere werknemers. FNV wil ook automatische prijscompensatie, in die eis gaat CNV niet mee, aldus bestuurder Peter de Ridder.

Vervolgacties bij Aviko-vestigingen

De Ridder toont zich maandagmiddag tevreden over het verloop van de actie. Volgens hem doet ruim 60% van de werknemers die normaliter op maandag zouden werken aan de staking mee. Als het gesprek met Aviko niet tot het gewenste resultaat leidt, komt er een vervolgactie in een andere vestiging. De Ridder spreekt van een mogelijke 48-uursactie volgende week maandag in Lomm (L.). Als dat ook niet genoeg resultaat oplevert, is de volgende stap een eendaagse actie in alle vestigingen tegelijk.

Robert Wonnink, vakbondsbestuurder bij FNV Voedingsindustrie, sloot voorafgaand aan de actie niet uit dat er meer stakingen komen. Het gaat volgens hem ‘hartstikke goed’ met de aardappelverwerker.

Aviko: productie niet in gevaar door de actie

Aviko heeft rond 1.000 werknemers, waarvan iets minder dan de helft werkzaam is in de vestiging in Steenderen. Het is onderdeel van Royal Cosun. Aviko liet van tevoren weten dat de productie niet in gevaar zou komen door de actie in Steenderen.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin