24e nertsenbedrijf besmet met coronavirus

15-07-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

In het Noord-Brabantse Ledeacker (gemeente Sint-Anthonis) is een nieuwe besmetting met het coronavirus vastgesteld op een nertsenbedrijf. De roep om preventieve ruiming neemt toe, terwijl nog steeds niet duidelijk is hoe de dieren besmet zijn geraakt.

Het bedrijf met 4.500 moederdieren is het 24e nertsenbedrijf dat besmet is met Covid-19. De besmetting kwam aan het licht door de meldplicht die is ingesteld. Wanneer er ziekteverschijnselen worden gezien bij nertsen geldt er een meldplicht. De dieren worden woensdag 15 juli geruimd.

Roep om preventief ruimen wordt groter

Vanuit de regio waar veel nertsenbedrijven zitten, wordt de roep van bezorgde burgers om de bedrijven preventief te ruimen steeds groter. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team Zoönosen om een advies gevraagd over de coronabesmettingen bij nertsenbedrijven.

Wim Verhagen, voorzitter van de Nederlandse Federatie Edelpelsdierhouders (NFE), begrijpt niet waarom er preventief geruimd zou moeten worden. “Het is van groot belang dat er geen enkele besmetting van de bedrijven naar de omgeving is gegaan. Als dat het geval zou zijn, dan zou het een ander verhaal zijn. Maar nu is dat niet zo. De alertheid bij de nertsenbedrijven is heel hoog. Zodra er een besmetting wordt gevonden, wordt ook heel adequaat gehandeld door gelijk te ruimen. Dat is ook wat we moeten doen”, vindt Verhagen.

Veel handelingen bij nertsen zoals vaccineren en pups spenen

Verhagen maakt zich zorgen over de recente besmettingen bij de bedrijven. “Het is onduidelijk waar de besmetting vandaan komt en wanneer het virus op de bedrijven is gekomen. Hopelijk wijst onderzoek dat uit. Dan weten we of het virus al voor de strengen hygiënevoorschriften is geïntroduceerd”, aldus de voorman van de nertsenhouders.

Dat het virus op bedrijven makkelijker heeft verspreid is volgens hem wel te verklaren door het intensievere contact dat de afgelopen week met de dieren is geweest. Veel bedrijven hebben de pups van de moederdieren gespeend en de dieren zijn gevaccineerd. Daardoor is er veel contact geweest met de dieren en zijn de dieren verplaatst.

Hoe komt coronavirus in nertsenstallen terecht?

Grote vraag blijft hoe het virus in de stal terecht is gekomen. “De nerts gaat het zelf niet ergens halen, de dieren blijven in de stal”, zegt Verhagen. Tussen de besmette bedrijven zijn geen verbanden en de eigenaren en medewerkers hebben geen ziekteverschijnselen. De suggestie van tegenstanders van nertsenhouderij dat bedrijven bewust zijn besmet, wijst hij af. “Daar hebben nertsenbedrijven geen enkele belang bij. Daar worden ze alleen maar slechter van”, zegt hij.

Verhagen is positief dat het onderzoek naar de besmettingen is opgeschaald, om zo te weten te komen hoe het virus op de bedrijven binnen komt. “Alle adviezen worden nageleefd, maar toch zijn er besmettingen”, aldus Verhagen. Hij hoopt dat alle informatie bij elkaar tot meer duidelijkheid leidt.

Universiteit Utrecht en Wageningen UR doen onderzoek naar de besmettingen. De verwachting is dat de uitkomsten hiervan in de loop van deze week komen.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer