3.486 subsidieaanvragen SDE++ goedgekeurd in 2020

Foto: Novum RegioFoto
Foto: Novum RegioFoto

Bij de openstelling van de subsidieregeling voor duurzame energie SDE++ in 2020 zijn in totaal 3.486 aanvragen goedgekeurd, met in totaal een subsidiebeschikking van € 4,7 miljard.

Dat schrijft staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer. Als alle projecten volledig worden gerealiseerd, leveren zij gezamenlijk 3,32 Mton CO2-reductie per jaar op. Dit moet bijdragen aan het behalen van klimaat- en energiedoelstellingen.

Duurzame energie en CO2-reductie

De openstelling van de SDE++ in 2020 was de eerste ronde waarin niet alleen duurzame energie, maar ook CO2-reductie wordt ondersteund. Voor deze categorie werd gelijk het meeste budget uitgegeven: € 2,1 miljard. Dit is toegekend aan zes projecten, die gericht zijn op CO2-afvang en -opslag. Deze projecten verwachten gezamenlijk 2,34 Mton CO2-reductie per jaar te realiseren. Het overgrote deel van het budget, € 2,1 miljard, is toebedeeld aan het Porthos-project in de Rotterdamse haven, waarbij CO2 wordt afvangen en opgeslagen.

Zonnepanelen

Het meest aantal aanvragen (3.317) waren gericht op de aanleg van zonnepanelen op daken, met een totaal subsidiebedrag van € 1,1 miljard. Doelstelling is dat hiermee 1732 MegaWatt wordt opgewekt.

RVO betaalde per abuis € 41 miljoen

Door een fout in het betalingssysteem van RVO heeft de organisatie in februari per abuis € 41 miljoen uitbetaald aan 6219 projecten. RVO heeft de ontvangers een dag na de foutieve betaling ingelicht en de bedragen een week later teruggevorderd. € 38,3 miljoen is inmiddels teruggevorderd, schrijft Yeşilgöz in een brief aan de Kamer. “Het restant zal de komende periode worden ontvangen of verrekend”, aldus de staatssecretaris.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.