31% van import biologisch in EU via Nederland

16-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

In 2020 importeerden de 27 EU-landen 2,8 miljoen ton aan biologische agri- en foodproducten. Dat is bijna 2% minder dan een jaar eerder.

31% van de import van biologische producten verliep via Nederland. Duitsland en België zijn goed voor respectievelijk 18 en 11% van de biologische import in de EU. Dat blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie met belangrijke ontwikkelingen in 2020.

Meer biologisch fruit

Volgens de commissie neemt de import af ondanks een voortdurende groei van de EU-markt voor biologische producten. De import van biologisch tropisch fruit en van rijst groeide weliswaar, maar dat was onvoldoende compensatie voor de afname bij granen, koeken van oliezaden en suiker.

In 2020 importeerde de EU 1,34 miljoen ton aan biologische agrarische grondstoffen, dat is 11% minder dan in 2019. Deze categorie omvat onder meer granen, plantaardige olie, suiker, melkpoeder, boter en onbewerkte koffie en cacao. De import van andere primaire producten steeg met 8% naar 1,18 miljoen ton, dat gaat om producten als kaas, vleesbereidingen, wijn en vruchtensappen.

Ecuador grootste leverancier

Ecuador en de Dominicaanse Republiek zijn de belangrijkste leveranciers en stoten China en Oekraïne van de toppositie. De import uit deze landen bestaat vrijwel geheel uit tropisch fruit, noten en kruiden. Het belangrijkste product uit China zijn oliehoudende koeken, uit Oekraïne komen vooral voedergranen, zoals biologische mais.

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer