3,8% economische krimp in 2020, landbouw plust 1,2%

16-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Nederlandse economie is over heel coronajaar 2020 met 3,8% gekrompen ten opzichte van een jaar eerder, de sterkste daling ooit gemeten. Zo was de krimp in crisisjaar 2009 nog 3,7%. De sector landbouw en visserij pluste wel met 1,2% toegevoegde waarde. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het slotkwartaal van 2020 is de economie miniem gedaald met 0,1%. Dat kwam vooral doordat huishoudens in de laatste maanden van het jaar minder uitgaven, ook door de aangescherpte coronamaatregelen. In het tweede kwartaal van het jaar was nog sprake van een krimp van 8,5% toen de economische bedrijvigheid hard werd geraakt door de eerste lockdown tegen het coronavirus. In het derde kwartaal toonde de economie veerkracht met een groei van 7,8%. Dat kwam vooral doordat maatregelen goeddeels werden opgeheven.

Landbouw plust 1,2%, horeca sterkste daler

De sector landbouw en visserij wist in 2020 een plus van 1,2% toegevoegde waarde te realiseren ten opzichte van 2019. Daarmee is de sector samen met de bedrijfstakken energiebedrijven, onroerend goed, handel, financiële instellingen en informatie & communicatie de enige die pluste in coronajaar 2020. De sterkste daler op de lijst van toegevoegde waarde in 2020 is de horeca: -40,8% ten opzichte van 2019.

Vooral sluiting horeca doet uitgaven dalen

Vooral de sluiting van de horeca zorgde er afgelopen jaar voor dat consumenten minder uitgaven deden. In totaal zakte de consumptie met 6,6% in, waarmee volgens het CBS sprake is van de grootse krimp van de bestedingen door huishoudens ooit gemeten. Wel gaven consumenten in december 2020 – ten opzichte van december 2019 – als enige meer uit aan voedings- en genotmiddelen: +6,7%.

De uitgaven aan overige goederen (-5,3%) en duurzame goederen (-16,2%) en diensten (-17,1%) daalden fors. Naast de horeca werd ook minder uitgegeven aan recreatie en cultuur. Daartegenover werd wel meer besteed aan elektronica en woninginrichting.

Minder im- en export

De uitvoer van goederen viel vorig jaar 4,3% lager uit. Vooral de export van transportmiddelen, aardolieproducten en diensten waren fors lager dan een jaar eerder. De import daalde met 4,5%. Een groot deel van die krimp komt op rekening van toeristen. Zo bleven buitenlandse toeristen weg uit Nederland, waarmee ze ook geen geld pompten in de Nederlandse economie. Het tegenovergestelde gold voor Nederlanders die veel minder naar het buitenland op vakantie gingen.

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.