3D-geprinte vegabiefstuk in sterrenrestaurants

16-11 | |
Foto: Redefine Meat
Foto: Redefine Meat

Sinds deze week zijn in restaurants van sterrenkok Ron Blaauw 3D-geprinte hele stukken plantaardig vlees verkrijgbaar van het Israëlische bedrijf Redefine Meat.

Ook in toprestaurants in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Israël zijn de producten beschikbaar. Daarover bericht het bedrijf, dat in 2018 werd opgericht. Het probeert de spierstructuur van vlees na te bootsen met behulp van 3D-printing.

In het Brabantse Best bouwt het bedrijf momenteel een voormalig pand van Van Loon om voor de productie van de vleesvervangers, zo bericht het FD op basis van een interview met senior vicepresident van Redefine Meat Edwin Bark. Daar moeten eind december de eerste producten de fabriek verlaten voor de Europese markt.

Eisen van Michelin-restaurants

Volgens het bedrijf is het voor het eerst dat er hele stukken vlees die lijken op lams- en rundvlees op de markt komen die een kwaliteitsniveau hebben die voldoet aan de eisen van Michelin-restaurants. Naast de hele stukken vlees, zoals biefstuk, heeft het bedrijf ook verwerkte producten als hamburgers en worsten in het assortiment.

Ook voor consumenten

Volgens Bark zijn de producten van Redefine Meat vanaf het voorjaar volgend jaar voor consumenten in Nederland beschikbaar. De producten worden gemaakt op basis van soja, erwten en kikkererwten. “We hebben een niveau van superioriteit in smaak en textuur bereikt dat zelfs de meest erkende chef-koks ter wereld heeft verrast. Onze unieke technologische mogelijkheden stellen ons in staat om voor het eerst elk deel van de koe te vervangen. Door onze nauwe samenwerking met de top van de culinaire wereld voort te zetten, zullen we onze productlancering in de komende maanden versnellen – te beginnen met Europa en gevolgd door de VS en Azië. – en volgend jaar binnen meerdere distributiekanalen lanceren,” aldus Eshchar Ben-Shitrit, CEO en medeoprichter van Redefine Meat.

Chefkok Ron Blaauw: “Voor mij is dit een ‘gamechanger’, omdat we onze klanten nu een andere variëteit van kwaliteitsvlees kunnen serveren dat toevallig is gemaakt van plantaardige ingrediënten. Zelfs nu nog duizelt het in mijn hoofd welke mogelijkheden dit vlees biedt voor ons menu.”

KloostermanBeheer