Doorgaan naar artikel

3D-printen maakt eten van insecten aantrekkelijker

Singapore University ontwikkelt een 3D-techniek om voedsel te printen.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Food
3D-foodprinter die eerder op de Horecava voedsel printte. Singapore University ontwikkelt een 3D-techniek om ingrediënten op basis van insecten of algen in de juiste verhoudingen te mengen met andere ingrediënten, zodat consumenten het eindproduct toch smakelijk en aantrekkelijk vindt. - Foto: ANP premium

3D-foodprinter die eerder getoond werd op de Horecava. Singapore University ontwikkelt een 3D-techniek om ingrediënten op basis van insecten of algen in de juiste verhoudingen te mengen met andere ingrediënten, zodat consumenten het eindproduct toch smakelijk en aantrekkelijk vindt. - Foto: ANP

Singapore University ontwikkelt een 3D-techniek om voedsel te printen. Daarbij worden ingrediënten op basis van insecten of algen gemengd met andere ingrediënten, zodat de consument het eindproduct toch smakelijk en aantrekkelijk vindt.

Consumenten zijn niet erg enthousiast over het eten van insecten of algen. Vaak is het voedselingrediënt niet smakelijk genoeg of de kleur past niet in een voedingsmiddel, zegt Aakanksha Pant, onderzoeksmedewerker aan de Singapore University of Technology and Design, in een interview met nieuwssite NutritionInsight. “Een bredere acceptatie kan worden bereikt door de presentatie van gerechten met insecten aan de consument te veranderen.”

Smakelijk en aantrekkelijk

Om het uiterlijk en de smaak van voeding op basis van insecten en algen te verbeteren, ontwikkelt Singapore University een 3D-techniek om voedsel te printen. Dan worden de ingrediënten op basis van insecten of algen gemengd met andere ingrediënten, zodat het geheel toch nog als smakelijk en aantrekkelijk wordt ervaren. Pant: “Traditionele voedingsmiddelen zoals wortelen kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd met alternatieve eiwitten, zoals krekels, om gerechten een meer herkenbare smaak te geven. Een 3D-voedselprinter kan deze mix van wortelen en krekels vervolgens samenvoegen tot visueel aantrekkelijk voedsel.”

Traditionele voedingsmiddelen zoals wortelen kunnen worden gecombineerd met alternatieve eiwitten, zoals krekels, om gerechten een meer herkenbare smaak te geven. Een 3D-voedselprinter kan deze mix van wortelen en krekels samenvoegen tot visueel aantrekkelijk voedsel.

Het printen van voeding heeft volgens de onderzoekers van de universiteit een aantal voordelen. Het voorkomt verspilling omdat alleen die hoeveelheid wordt geprint, die op dat moment wordt gevraagd. Voor de productie van 3D-voeding is minder land en water nodig en er wordt minder CO2 uitgestoten. De onderzoekers proberen de juiste samenstelling te vinden van 3D-voeding zodat het acceptabel wordt voor consumenten.

Wageningen UR

Er zijn al meerdere partijen in de wereld bezig met het ontwikkelen van 3D-geprint voedsel. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een 3D-geprinte pasta van plantaardige olie en erwteneiwit ontwikkeld. De pasta bootst de structuur van reuzel na, een structuur met romigheid en mondgevoel die moeilijk te vervangen lijkt. Met de 3D-printer is het mogelijk om vormen te creëren die dezelfde opbouw hebben als de dierlijke vetten die de onderzoekers proberen te vervangen.

Tekst gaat door onder foto

Meelwormen. Meerdere partijen in de wereld zijn bezig met het ontwikkelen van 3D-geprint voedsel. - Foto: ANP
Meelwormen. Meerdere partijen in de wereld zijn bezig met het ontwikkelen van 3D-geprint voedsel, waarbij ze onder meer eiwitrijke insecten gebruiken. - Foto: ANP

Het Israëlische bedrijf Redefine Meat (RM) produceert al plantaardig vlees met behulp van 3D-technologie. Daarmee lukt het om de smaak, structuur en mondbeleving van vlees zo nauwkeurig na te bootsen dat de vervanger bijna niet van echt vlees is te onderscheiden, stelt het bedrijf.

Steakholder Foods, eveneens uit Israël, is gaan samenwerken met Umami Meats om 3D-vis te ontwikkelen. Umami Meats is een viskweekbedrijf dat is gevestigd in Singapore. Steakholder Foods (voorheen MeaTech 3D) was al bezig om 3D-voedsel te ontwikkelen dat voor de consument lijkt op rundvlees.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin