Skip to content

40% Franse biologische melk nu verkocht als gangbaar

Van de in Frankrijk opgehaalde biologische melk wordt 40% verkocht of verwerkt als gangbare melk.

Franse biologische melk premium

Het overschot aan biologische melk zal dit jaar oplopen tot 530 miljoen liter, ofwel 43% van de totale productie. Foto: Canva

Van de opgehaalde Franse biologische melk wordt 40% verkocht of verwerkt als gangbare melk.

Het overschot aan biologische melk zal dit jaar oplopen tot 530 miljoen liter, ofwel 43% van de totale productie. Dat stelt de commissie bio van het economisch instituut voor de zuivelindustrie Cniel. Afgelopen jaar lag de consumptie van biologische melk 18% lager dan in 2020.

Afgelopen jaar hebben de verwerkers al € 40 miljoen verlies geleden en de melkveehouders nog eens € 20 miljoen

“We zijn teruggevallen naar het niveau van 2018 maar met een productie die voortdurend toeneemt. De overschotten worden dus ook steeds groter”, aldus voorzitter Yves Sauvaget. “Afgelopen jaar hebben de verwerkers al € 40 miljoen verlies geleden en de melkveehouders nog eens € 20 miljoen. De hoge prijzen voor conventionele melk hebben nog een beetje als kussen gewerkt, maar 3% van de biologische melkveehouders is er toch weer mee gestopt.”

Verplichte percentage biologisch verhogen

Cniel voorspelt dat de financiële schade dit jaar groter zal zijn door de recente forse daling van de melkprijzen. De organisatie en de Fédération nationale des producteurs du lait vragen de regering dan ook om € 71 miljoen financiële steun om de ergste problemen op te vangen. Ook zouden de nieuwe controles op prijsafspraken met grote winkelbedrijven beter gehandhaafd moeten worden en moet het verplichte percentage biologisch in openbare kantines en dergelijke worden verhoogd.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin