Doorgaan naar artikel

‘5% meer industrieaardappelen komend seizoen’

Ondanks vertraagde pootwerkzaamheden groter areaal van industrieaardappelen verwacht. Foto: Canva premium

Ondanks vertraagde pootwerkzaamheden groter areaal van industrieaardappelen verwacht. Foto: Canva

Ondanks vertraagde pootwerkzaamheden door ongunstig weer wordt voor seizoen 2023-’24 een groter areaal van industrieaardappelen verwacht. De hogere contractprijzen voor oogst 2023 hebben hun vruchten afgeworpen.

“In het Hafpal-gebied (Hafpal staat voor het gebied waarin fritesaardappelen worden geleverd tussen de Noordzee en de denkbeeldige grens die loopt van Hamburg naar Frankfurt, Parijs en Le Havre, red.) worden komend seizoen 2 tot 3% meer industrieaardappelen gepoot,” zegt Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen.

Verschuiving

Weuthen verhandelt jaarlijks 2 miljoen ton aardappelen, waarvan 75% fritesaardappelen. Net zoals andere jaren vindt de verschuiving binnen de segmenten ook dit seizoen plaats. Door een verschuiving van onder andere zetmeel- naar fritesrassen kan het areaal fritesaardappelen voor de industrie meer dan 2 tot 3% toenemen, verwacht Buffen.

Nieuwe fabrieken

Yvo Deputter, aardappelinkoper van Remo-Frit, verwacht dat het areaal industrieaardappelen in West-Europa wel eens kan oplopen met 5%. “Dat is fors, maar dat was ook het doel van de hogere contractprijzen. De industrie heeft dat grotere areaal ook nodig, want er komt een nieuwe fabriek van Clarebout bij in Noord-Frankrijk. Daarnaast gaat Aviko in het Belgische Poperinge op volle capaciteit draaien in de nieuwe fabriek.”

Ik krijg nu nog steeds de vraag van telers voor een contract, omdat toch meer grond vrijkomt.

Grote vraag naar contracten

Vorig jaar zegden telers pootgoed nog af omdat ze liever graan wilden zetten, maar dat is dit jaar niet het geval. “Er is voldoende pootgoed verkocht voor seizoen 2023-‘24. En het pootgoed is allemaal fijner, waardoor we per saldo meer fritesaardappelen kunnen poten met de aangeleverde kilo’s”, zegt Deputter. “Ik krijg nu nog steeds de vraag van telers voor een contract, omdat toch meer grond vrijkomt. De graanprijzen zijn serieus gedaald en sommige telers willen daarom liever toch geen mais inzaaien.”

Grootste speler

Remo-Frit is de grootste speler voor de Belgische versmarkt. De fabriek verwerkt jaarlijks zo’n 150.000 tot 200.000 ton aardappelen. Van de aardappelen die de fritesfabriek verwerkt, is 70% Bintjes. De overige aardappelen zijn Premières (10%), Markies (10%) en Challengers (10%).

Areaal pootgoed

De vraag is wat het grotere fritesaardappelareaal gaat betekenen voor het areaal pootgoed. Er zijn verschillende pootgoedtelers die teruggaan in het planten van pootgoed en consumptieaardappelen telen. De Northwestern European Potato Growers (NEPG) uitte recent haar zorgen over de pootgoedproductie dit jaar​​.

Uit cijfers van de NEPG blijkt dat voor oogst 2022 het West-Europese consumptieaardappelareaal met 3% steeg naar 512.357 hectare. Maar door de tegenvallende opbrengsten viel de oogst in 2022 met bijna 21,6 miljoen ton uiteindelijk 6% lager uit dan het voorgaande seizoen.

Buffen: “Door nat weer kunnen telers hopelijk rond Pasen het land op om te poten. Telers planten later en daardoor zullen we aan het begin van seizoen 2023-’24 niet ruim in de aardappelen zitten. Hoe de opbrengsten in september zijn is afwachten, dat is aan de natuur.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin