Doorgaan naar artikel

50Plus: Boeren moet kleinschaliger en milieuvriendelijker

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Interview
Ellen Verkoelen (63) is fractievoorzitter van 50Plus in de gemeenteraad van Rotterdam. Ze staat op plek 3 op de lijst van 50Plus. - Foto: ANP

Ellen Verkoelen (63) is fractievoorzitter van 50Plus in de gemeenteraad van Rotterdam. Ze staat op plek 3 op de lijst van 50Plus. - Foto: ANP

In een serie interviews geven kandidaat-Kamerleden hun visie op het landbouwbeleid. Vandaag deel 4: Ellen Verkoelen (50Plus) vindt de voedselvoorziening in Nederland belangrijk, maar de productie mag best wat kleiner.

Boeren zijn van oorsprong een belangrijke economische sector in Nederland, maar het mag wat Ellen Verkoelen (50 Plus) betreft wel wat kleinschaliger en milieuvriendelijker.

Waar kennen we u van?

“Ik houd me al lang bezig met onderwerpen die ook met landbouw te maken hebben, bijvoorbeeld als directeur van de Natuur- en Milieufederatie in Zuid-Holland. In diezelfde provincie, als Statenlid voor CDA, heb ik meegedacht over het PAS, in die tijd samen met Henk Bleker. Bij de totstandkoming van de Tweede Maasvlakte heb ik me ingezet voor compensatie voor de boeren. Ondernemers uit die regio zullen mij wellicht kennen.”

Het mag wel wat kleinschaliger, we moeten af van megastallen en minder bestrijdingsmiddelen gebruiken

Het woord landbouw komt precies één keer in het verkiezingsprogramma van 50Plus voor.

“50plus-kiezers zitten wat vaker in stedelijk gebied, maar zijn ook mensen die graag in de buitenlucht recreëren. Boeren zorgen ervoor dat de ruimte open blijft. Zonder de boeren was alle ruimte tussen bebouwing van de randstad niet zo groen als nu. Ik ben altijd enthousiast geweest over boeren, maar we moeten ook erkennen dat de afgelopen jaren door de landbouw schade is veroorzaakt aan natuur en milieu. Het land wordt uitgeput en de stikstofuitstoot is te groot. Dat is het gevolg van de schaalvergroting van de afgelopen tientallen jaren. Die schaalvergroting is niet voor onszelf, maar voor het buitenland. Het mag wel wat kleinschaliger, we moeten af van megastallen en minder bestrijdingsmiddelen gebruiken. De landbouw doet het al een stuk beter, maar we zijn nog niet klaar. Laten we ons focussen op de productie van kwaliteitsvoedsel.”

Wat betekent dat voor de prijzen van voedsel?

“Dat zou kunnen betekenen dat voedsel duurder wordt. Boeren draaien nu op inkomenssubsidies. In beginsel ben ik tegen subsidies, die moet je alleen inzetten om iets te stimuleren, niet om structureel een sector in de benen te houden. Het verdienmodel van boeren moet zo worden dat het GLB-geld overbodig wordt. Wel kun je dus subsidies inzetten om ondernemers te stimuleren duurzamer te gaan werken. Dat wil de maatschappij, dus moet daar ook voor betaald worden, bijvoorbeeld via belasting.”

De boer moet innoveren en de horizon verbreden

In jullie verkiezingsprogramma staat ook dat jullie open staan voor het aanwinnen van nieuw land.

“Ja, dat is wat ons betreft nog steeds een optie om over voldoende ruimte te beschikken. Om onze voedselvoorziening te behouden en te blijven verbeteren, hebben boeren die ruimte nodig. Ze behoren internationaal tot de beste. Die innovatie moeten we zeker behouden, maar de bulkproductie kunnen we beter uitbesteden naar landen waar meer ruimte is dan in Nederland.”

Wat betekent dat voor de productieomstandigheden?

“De Nederlandse standaarden moeten we dus mee exporteren. Er is veel vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid, daar kunnen ze in het buitenland veel van leren. De boer moet innoveren en de horizon verbreden. Dan hoeven ze geen windmolens of zonnepanelen op hun goede grond te leggen. Die grond is van ons allemaal en moeten we eerlijk verdelen. Dus als woningen gebouwd worden, moet dat zo veel mogelijk binnen bestaande steden, maar dat past lang niet. Daar moeten boeren voor gecompenseerd worden. Dat verdienen ze.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin