503 locaties aangemeld voor opkoopregeling

Het ministerie van Landbouw heeft het aantal aanmeldingen bekend gemaakt. Varkenshouders met de meeste geuroverlast komen als eerste in aanmerking.

Er zijn 503 bedrijfslocaties aangemeld voor de Subsidieregeling Sanering Varkenshouderij. Dat meldt het ministerie van Landbouw. Om hoeveel bedrijven en varkensplaatsen het uiteindelijk gaat is nog niet bekend. Het ministerie verwacht de definitieve cijfers op korte termijn bekend te maken.

Met dit aantal inschrijvingen is de regeling fors overschreden. Er werd van uitgegaan dat de regeling ruimte bood voor 300 inschrijvingen. Vanwege de overschrijding komen varkenshouders die de meeste geuroverlast veroorzaken als eerste in aanmerking voor deelname.

Verruiming budget

Eerder deze week gaf minister Schouten aan te willen kijken of het budget van € 180 miljoen verruimd kan worden om alle inschrijvingen te kunnen honoreren.

De overschrijding kwam niet als een verrassing. Niet alleen de minister gaf al aan een overschrijding te verwachten, ook adviseurs kregen de laatste weken nog veel vragen over de regeling. Vaak ingegeven door de huidige stikstofdiscussie. Het ministerie kan nog niet aangeven waar de opgegeven locaties zich bevinden, maar adviseurs gaan ervan uit dat de meest aanmelders in Noord-Brabant zitten.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.