Doorgaan naar artikel

Natuur & Milieu: zonnepanelen plaatsen op distributiecentra

Foto: ANP

Foto: ANP

Als distributiecentra massaal zonnepanelen op hun dak leggen, dan kunnen ze volgens Natuur & Milieu genoeg stroom opwekken om de helft van al het Nederlandse vrachtvervoer elektrisch aan te drijven.

Volgens de organisatie doen bedrijven er verstandig aan om het opwekken van energie en de overstap op elektrische vrachtwagens tegelijk te doen. Want vrachtwagens die op fossiele brandstoffen rijden, zijn over enkele jaren niet meer welkom in tientallen stadscentra.

Bedrijven kunnen stroom zelf opwekken

Natuur & Milieu wijst erop dat steeds meer gemeenten zogeheten zero-emissiezones aankondigen, gebieden waarin geen schadelijke stoffen meer in de lucht mogen komen. De bevoorrading van 30 tot 40 stadscentra zal vanaf 2025 moeten gebeuren met schone voertuigen die op elektriciteit of waterstof rijden. De stroom die hiervoor nodig is, kunnen bedrijven volgens berekeningen van de milieuorganisatie dus grotendeels zelf opwekken.

Kansen

Nu laten bedrijven volgens Natuur & Milieu hierin nog veel kansen liggen. Ze voelen de urgentie niet of lopen tegen praktische problemen aan, schrijft de milieuorganisatie in een rapport. Van de bedrijfsdaken met een oppervlakte boven de 1.000 vierkante meter was begin vorig jaar nog 88% leeg, becijferen de onderzoekers. “Deze daken bieden dus nog ruimte voor een substantiële hoeveelheid op te wekken duurzame energie.”

Elektriciteitsnetten minder verzwaard

Bijkomend voordeel van zonnestroom opwekken bij distributiecentra is dat elektriciteitsnetten dan minder verzwaard hoeven te worden. Het Nederlandse elektriciteitsnet loopt nu al op veel plaatsen tegen zijn grenzen aan. Daardoor kan groene stroom niet meer overal aan het net worden geleverd. Dit probleem doet zich niet voor als de stroom ter plekke wordt gebruikt.

Beheer
WP Admin