Skip to content

6 stappen om van plantaardig een succes te maken volgens WUR

De eiwittransitie versnellen kan in stappen, volgens Wageningen Universiteit & Research. De zes aandachtsgebieden op een rijtje mét leesvoer.

6 stappen om van plantaardig een succes te maken

De kwaliteit van vleesvervangers verbeteren, is de eerste stap om van plantaardig een succes te maken. - Foto: Jan Willem Schouten

De eiwittransitie versnellen kan in zes stappen, volgens Wageningen Universiteit & Research (WUR). De zes aandachtsgebieden op een rijtje mét leesvoer.

De peulvruchtconsumptie is verdubbeld, vleesvervangers krijgen meer ruimte in het schap en consumenten willen gezonder en duurzamer eten. Alle seinen lijken op groen te staan voor de eiwittransitie. Toch zijn er ook punten van zorg: de vleesconsumptie neemt nog niet af en ook de zuivelconsumptie blijft op pijl. WUR heeft zes aandachtsgebieden vastgesteld waardoor de eiwittransitie kan versnellen.

Stap 1: Kwaliteit van vleesvervangers verbeteren

Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren wel degelijk verbeterd, maar consumenten blijven van mening dat de textuur en smaak tekort schiet. De afweging blijft: is het voedsel echt lekker en zou ik het ook aan anderen voorschotelen? Hoe kan er gewerkt worden aan een betere smaak?

Stap 2: Gezonde voeding

Consumenten willen plantaardiger eten, omdat het gezonder is. Dat een bruine boon gezond is, staat als een paal boven water, maar hoe zit dat met vleesvervangers? Consumenten willen alternatieven met dezelfde voedingswaarde als het product dat ze willen vervangen.

Stap 3: Minder bewerkte ingrediënten

Op dit moment worden grondstoffen voor plantaardige producten sterk bewerkt, zoals gefractioneerd. Dat leidt tot een lagere voedingswaarde. Vezels en eiwitten die dan verloren gaan, worden later weer aan het product toegevoegd. Milde bewerking van grondstoffen leidt tot gezondere en duurzamere voedingsmiddelen.

Stap 4: Gevarieerder gewassenaanbod

Vleesvervangers bestaan nu voornamelijk uit soja en tarwe. Het gebruik van meer gewassen, zoals linzen of veldbonen, kan kansen bieden voor de landbouw met lokale teelten. Bij diversificatie van grondstoffen voor vleesvervangers gaat het ook om eiwitten uit gist, bacteriën en schimmels. Die bieden een enorm potentieel, maar maken nog steeds slechts een klein deel van de markt uit.

Stap 5: Plantaardig de makkelijke keuze maken

Consumenten hebben te weinig kennis om goed aan de slag te gaan met peulvruchten. Dat belemmert hen om te kiezen voor de bonen in de maaltijd. Plantaardige producten moeten bovendien makkelijk te kopen zijn en niet buitensporig veel kosten.

Stap 6: Resultaten delen

Wie onderzoek en experimenteert, leert. Die lessen zijn niet alleen nuttig voor jezelf, maar ook voor andere die in dezelfde situatie zitten. Hier wat inspirerende bedrijfsverhalen:

Stacy Pyett van WUR vraagt zich in haar column af of de eiwittransitie kan versnellen. Lees meer

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin