Doorgaan naar artikel

62 nieuwe foodmiljardairs door hoge prijzen in pandemie

Tijdens de coronacrisis profiteerde delen van de voedingssector zo erg dat er 62 nieuwe miljardairs bij kwamen in de afgelopen twee jaar.

Foto: Canva/ WendellandCarolyn premium

Foto: Canva/ WendellandCarolyn

Tijdens de coronacrisis profiteerde delen van de voedingssector zo erg dat er 62 nieuwe miljardairs bij kwamen in de afgelopen twee jaar.

Daarnaast nam ook de wereldwijde honger toe door de hoge prijzen. Dat meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib op basis van eigen berekeningen.

In totaal zouden miljardairs in de food- en agrisector een € 359 miljard extra verdienen in de afgelopen twee jaar, een welvaartstoename van 45%. Ook de hoge prijzen voor voedsel en energie dragen bij aan de toename van het aantal miljardairs. De verwachting is dat de prijzen blijven stijgen dit jaar . De miljardairs zagen hun vermogen in de laatste 24 maanden sneller toenemen dan in de afgelopen 23 jaar. Over alle sectoren kwamen er 573 nieuwe miljardairs bij de afgelopen twee jaar.

Grote winst Cargill en Walmart

De onderzoekers schrijven dat met name grote bedrijven en bedrijven met een langere geschiedenis hebben geprofiteerd. In het bijzonder noemen zij agri- en foodgigant Cargill en supermarktketen Walmart. Cargill draaide in 2021 een record winst van $ 5 miljard. De familie Cargill profiteerde er enorm van, doordat zij een groot deel van het dividend ontvingen. Ook de familie achter Walmart, Walton, profiteerde van de grote vraag naar voeding in hun winkels. Oxfam schrijft dat de familie er de laatste twee jaar ongeveer € 8,2 miljard op vooruit gegaan.

Meer honger

In schril contrast staat hierbij de toenemende armoede, vindt Oxfam. Volgens hun schatting zullen het aankomende jaar naar schatting 263 miljoen mensen extra in extreme armoede belanden. Hoewel er dus mensen fortuinen verdienden, verloor het grootste gedeelte van de wereld bevolking een deel van hun inkomen. “Mensen slaan gedwongen maaltijden over, zetten de verwarming lager of uit en lopen achter met het betalen van hun rekeningen”, zegt Esmé Berkhout, financieel expert Oxfam Novib. Volgens haar worden deccenia van voortuitgang op het gebied van armoedebestrijding tenietgedaan.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin