A-brok stijgt niet verder in prijs

09-09-2021 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De prijs voor A-brok komt in september naar verwachting uit op € 28,45 per 100 kilo.

Daarmee blijft de prijs op een gelijk niveau als in augustus. Dat rekent veevoederadviesbureau Stigevo op basis van prijzen van direct geleverde grondstoffen voor. Er zijn volgens het bureau geen aanwijzingen dat op korte termijn de brokprijs gaat zakken, maar op lange termijn zijn er onzekerheden in de markt voor grondstoffen. Het bureau voorziet een prijsdaling vanaf november.

Duur graan

De hoge graanprijzen zorgen voor een stevige basis onder de marktprijzen van de zogenoemde graanvervangers. Met name de tarweprijs zorgt voor een hoge prijs van grondstoffen die in plaats van tarwe in de samenstelling van A-brok worden opgenomen. Ook raapschroot, een andere belangrijke grondstof, is op het moment krap verkrijgbaar en moet worden vervangen door andere eiwitleverende grondstoffen. Dat wordt gedaan met onder andere tarwe, tarwegries, sojaschroot en lupinen. Ook citruspulp blijft matig beschikbaar.

Het aanbod van palmpitschilfers, dat juist in deze tijd wat groter had moeten zijn, blijft moeizaam door problemen in productieland Maleisië. Een positieve uitzondering is bietenpulp. Hiervan is voldoende beschikbaar en kan door de relatieve hoge tarweprijs vlot worden opgenomen als grondstof.

Vorig jaar oktober begon de prijsstijging van A-brok, als gevolg van flink duurder wordende grondstoffen. De prijs voor A-brok stond toen bijna 20% lager op € 24,05 per 100 kilo.

Prognose: voorlopig gelijkblijvende prijs.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer