Skip to content

A-ware groeit hard in België

Familiebedrijf A-ware is in België in korte tijd een belangrijke speler op de zuivelmarkt geworden.

Updated on:
Business
Analyse
In 2021 nam A-ware de melkpoederfabriek over van FrieslandCampina in Aalter. - Foto: Royal A-ware premium

In 2021 nam A-ware de melkpoederfabriek over van FrieslandCampina in Aalter. - Foto: Royal A-ware

Familiebedrijf A-ware is in België in korte tijd een belangrijke speler op de zuivelmarkt geworden. Met eigen leveranciers, zuivelfabrieken en goede contacten met belangrijke eindafnemers.

Hoe groot zuivelbedrijf A-ware inmiddels is in België blijft gissen. Maar dat het hard kan gaan met groei is wel duidelijk. Het zuivelbedrijf, dat boogt op een lange historie in de Nederlandse kaashandel, is inmiddels een geduchte speler in Vlaanderen.

Overnames

Ruim 6 jaar geleden kocht A-ware een roomfabriek in Merchtem, in 2021 nam het de melkpoederfabriek over van FrieslandCampina in Aalter. Vervolgens dit jaar twee fabrieken die vooral gericht zijn op consumptiemelkproducten. Als eerste de Hollebeekhoeve, daarbij ging het alleen om de installaties die A-ware overnam uit een faillissement, met een capaciteit van ongeveer 20 miljoen liter melk. De fabriek in Kruibeke ligt onder de rook van Antwerpen.

De tweede overname dit jaar is een grotere klapper wat melkhoeveelheid betreft. Het familiebedrijf Olympia in Herfelingen ten zuidwesten van Brussel verwerkt circa 100 miljoen liter melk van 165 boeren tot een breed scala aan producten.

Moeilijke jaren Olympia

De overname van Olympia wordt gebracht als een samenwerking tussen twee familiebedrijven. Uit de gepubliceerde jaarcijfers blijkt echter dat Olympia moeilijke jaren achter de rug heeft. Volgens de jaarrekeningen heeft Olympia in 2020 een verlies geleden van bijna € 2,5 miljoen, in 2019 werd een verlies van € 1,6 miljoen in de boeken gezet. Het totale verlies vanaf het boekjaar 2012 kwam uit op bijna € 5 miljoen.

Het eigen vermogen zou sinds 2012 zijn gehalveerd, maar nam juist toe door een kapitaalinjectie door de aandeelhouders van € 7 miljoen in 2020. Het resultaat over 2021 was nog niet bekend, maar het lijkt er op dat nieuwe tegenvallers in een lastig zuiveljaar de geest rijp heeft gemaakt om het bedrijf te verkopen.

Door de overnames heeft A-ware inmiddels een bijna compleet zuivelpakket in de aanbieding met productielocaties in het dichtbevolkte deel van België in de driehoek Brugge-Antwerpen-Brussel. Gezien alle overnames ziet A-ware duidelijk kansen waar het anderen niet is gelukt. Alleen de kaas ontbreekt nog uit eigen Belgische productie.

Verdere groei A-ware

Waar de eerdere overnames zich nog duidelijk afspelen in Vlaanderen, krijgt A-ware nu ook toegang tot Wallonië. Olympia heeft Vlaamse en Waalse leveranciers van melk. De deur staat open voor meer melkveehouders om te leveren, heeft A-ware al meerdere keren aangegeven. Met de juiste melkprijs is het zeker mogelijk om meer leveranciers aan te trekken. Productiecapaciteit heeft A-ware inmiddels en daar zal ongetwijfeld verder in geïnvesteerd worden, voor de recente overnames zal daarbij niet de hoofdprijs zijn betaald.

Goede contacten met Ahold Delhaize

Ten opzichte van andere zuivelaars heeft A-ware mogelijk nog een belangrijke troef in handen. Dat zijn de goede contacten met onder meer Ahold Delhaize. In Nederland is A-ware een langjarige belangrijke leverancier van marktleider Albert Heijn. Albert Heijn groeit ook in België, met name in Vlaanderen. Zusterbedrijf Delhaize is een grote speler in de Vlaamse en Waalse retail. Daarmee heeft A-ware alles bij elkaar goede kaarten voor verdere groei in Vlaanderen, maar op termijn ook in Wallonië.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin