Doorgaan naar artikel

A2-zuivel vooral ver weg populair

Geüpdatet op:
Zuivel
Achtergrond
Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

A2-melk is aan de andere kant van de wereld een groot succes. Ook in China en de Verenigde Staten is de melksoort populair. De Nederlandse consument loopt nog niet echt warm.

A2-melk, melk met een andere eiwitstructuur dan de gangbare en daardoor mogelijk makkelijker verteerbaar. De een gelooft er heilig in, de ander ziet het als slimme marketingtruc. Feit is dat harde gezondheidsclaims, door gebrek aan wetenschappelijk bewijs, nog steeds not done zijn. Daar wordt ook streng op gecontroleerd.

A2 Milk Company

Tegelijk groeit de Nieuw-Zeelandse A2 Milk Company als kool. Eerst in Nieuw-Zeeland en Australië, vervolgens in China en de Verenigde Staten. In Nederland is de onderneming niet actief en proberen diverse partijen een graantje van het succes mee te pikken. Zo proberen verschillende zelfzuivelaars en een aantal kleinere zuivelondernemingen A2-zuivel aan de man te brengen.

Voor een grootschalige uitrol van A2-melk op de Nederlandse markt moet een onderneming beschikken over diepe zakken

Opvallend is dat de doorsnee Nederlandse consument tot nu toe nog niet echt van A2-zuivel onder de indruk lijkt. Voor een grootschalige uitrol ervan op de Nederlandse markt moet een onderneming beschikken over diepe zakken. FrieslandCampina zou het misschien kunnen, maar lijkt tot nu toe geen belangstelling te hebben. Voormalig CEO Roelof Joosten noemde A2-melk in 2017 zelfs nog ‘volstrekte flauwekul’.

Jersey als springplank

Het meest succesvolle Nederlandse initiatief met A2-zuivel is dat van het in 2015 opgerichte Holland Jersey. Harald Hoffmann en Peter van Dronkelaar besloten een nieuwe productlijn op te zetten voor Jersey-zuivel. Tegelijk zagen ze de mogelijkheden voor A2-zuivel. Volgens Holland Jersey beschikte bij aanvang al 70% van hun Jersey-koeien over de genetisch aanleg voor A2-melk. De twintig Jersey-houders waar het bedrijf de melk van verwerkt, werken allemaal aan een transitie naar een volledige A2-veestapel.

De omschakeling van halfvolle A2-melk naar volle A2-Jerseymelk bleek voor Weerribben Zuivel een schot in de roos. - Foto: Ronald Hissink
De omschakeling van halfvolle A2-melk naar volle A2-Jerseymelk bleek voor Weerribben Zuivel een schot in de roos. - Foto: Ronald Hissink

Jersey-zuivel en A2-zuivel gelijkwaardige takken van sport

Van Dronkelaar en Hoffmann beschouwen Jersey-zuivel en A2-zuivel binnen hun onderneming als gelijkwaardige takken van sport. Qua omzet overtreft de verkoop van Holstein Friesian A2-zuivel die van Jersey-zuivel inmiddels ruim. “In de praktijk bleek onze Jersey-zuivel een geweldige springplank voor de verkoop van A2-zuivel”, legt Hoffmann uit.

Holland Jerset zet nu 35 miljoen kilo A2-melk in de markt. De melk wordt verwerkt door Den Eelder, Rouveen Kaasspecialiteiten en het Duitse Immergut. Voor de afzet van Jersey-kaas werken ze samen met de Vandersterre Groep. Vandersterre Vers Concepten neemt vanaf begin september de verkoop, marketing en logistiek van het volledige Holland Jersey-assortiment voor zijn rekening.

Wachtlijst voor leveranciers

Voor potentiële nieuwe leveranciers hanteert Holland Jersey een wachtlijst. Eind deze zomer komt er een nieuwe A2-lijn voor lang houdbare zuivel onder het merk Holland Premium Dairy. Ook is sinds kort Jersey-melkpoeder beschikbaar, geproduceerd in samenwerking met NutriDutch. Dat biedt kansen voor een flinke groei van de export naar Korea, Japan en China.

Succes komt met haperingen

Weerribben Zuivel is in 2016 gestart met de verkoop van biologische A2-zuivel van zijn eigen Jersey melkveestapel. “Halfvolle melk is nog steeds het meest verkochte dagverse zuivelproduct”, licht commercieel manager Edwin Crombags toe. De verkoop viel echter tegen, zodat het product na ruim een jaar van de markt werd gehaald. “A2-zuivel blijkt bij de gemiddelde Nederlandse consument toch nog steeds heel onbekend te zijn”, aldus Crombags. Er werd geswitcht naar volle A2-Jersey-melk. Dat bleek een schot in de roos. In de praktijk blijkt Jersey-zuivel in Nederland simpelweg gemakkelijker te verkopen dan A2-zuivel. De eigenschappen van Jersey-melk zijn volgens Crombags dan ook duidelijk. “Hoog in vet- en eiwit en gemakkelijk op te schuimen.” De claims wat betreft A2-zuivel zijn, ondanks positieve feedback van klanten, zacht. De nuchtere Hollander lijkt daarvoor minder gevoelig.

Biologische A2-zuivel

Voor biologische A2-zuivel liggen er ook nog plannen van een groep veehouders onder leiding van ondernemer Henk Aa. Hij kondigde eind 2018 aan plannen te hebben voor export van A2-melkpoeder naar Azië. Hij was op zoek naar een volume van ruim 10 miljoen kilo melk en stelde potentiële leveranciers een melkprijs van 10 cent boven de Eko Holland-melkprijs in het verschiet. De plannen zijn nog niet van de baan, maar verder wil de groep er nog niets over kwijt. Een eerder plan om in samenwerking met Weerribben Zuivel A2-kaas op de markt te brengen, bleek geen succes.

Oermelk

Het meest in het oog springende initiatief wat betreft A2-zuivel in Nederland was de lancering van ‘Oermelk’ in 2016 door A2 Dairy waarin Vecozuivel en Sievecorp, een specialist in filtratietechnieken samenwerkten. Ze wisten bij de lancering veel media-aandacht te generen, maar eind 2017 ging de bv failliet. A2 Dairy zette zowel biologische als gangbare A2-melk in de schappen. De curator geeft in het verslag als oorzaak voor het faillissement een verschil van inzicht tussen de aandeelhouders.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin