AAK: ondanks stagnatie toekomst voor plantaardige producten

27-10 | |
Hoewel de huidige inflatie de opmars van plantaardige producten zoals vleesvervangers doet stokken, voorziet AAK op de lange termijn groei. - Foto: ANP
Hoewel de huidige inflatie de opmars van plantaardige producten zoals vleesvervangers doet stokken, voorziet AAK op de lange termijn groei. - Foto: ANP

De Zweedse producent van plantaardige oliën en vetten AAK verwacht op de lange termijn een grotere beweging van dierlijke naar meer plantaardige producten.

Ondanks een stagnatie van de groei in plantaardige vlees- en zuivelvervangers, zit er nog steeds toekomst in nieuwe plantaardige producten. Dat stelde CEO Johan Westman van het Zweedse olie- en vetbedrijf AAK in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Er is nog steeds heel veel gaande op het gebied van productontwikkeling, zo zei de topman. AAK kijkt samen met klanten uit de voedingsindustrie hoe producten smakelijker, met een betere textuur en tegen lagere kosten gemaakt kunnen worden.

Inflatie werkt plantaardige producten tegen

Momenteel helpt de hoge inflatie niet mee in het aan de man brengen van plantaardige vervangers bij consumenten, omdat deze vaak nog duurder zijn dan de dierlijke varianten, zo zegt Westman. “Het (de inflatie) zal de groei in de plantaardige sector voor enige tijd beperken”. Desondanks staat het bedrijf nog positief tegenover de alternatieven en verwacht het op de lange termijn een grotere beweging van dierlijke naar meer plantaardige producten.

Lees ook: Stagnatie vleesvervangers door inflatie, twijfels en verzadiging

Tomas Bergendahl, de financieel directeur van het bedrijf, stelde dat de plantaardige zuivelalternatieven iets meer bestand zijn tegen de inflatie dan de vleesvervangers.

Innovatiecentrum in Amsterdam

Begin volgend jaar opent het bedrijf een nieuw innovatiecentrum in Amsterdam, helemaal gericht op plantaardige producten. Dat centrum moet bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe, verbeterde producten. In het centrum komen twee proeffabrieken, een laboratorium en een keuken.

AAK is één van ’s werelds grootste producenten van plantaardige oliën en vetten en heeft ook (productie)locaties in Nederland, waaronder in de Rotterdamse haven. Vorig jaar maakte het bedrijf een omzet van omgerekend € 3,2 miljard.

Kloosterman


Beheer