Aanbod aan verschillende bijproducten wordt krap

07-06 | |
Het lossen van bijproducten bij een varkenshouder. - Foto: Michel Zoeter
Het lossen van bijproducten bij een varkenshouder. - Foto: Michel Zoeter

Verheugd volgde menig veehouder de ontwikkelingen op de graanmarkt eind vorige week. Er werd gesproken over een corridor om export van graan uit de Oekraïense haven Odessa mogelijk te maken.

De Franse Matif-notering zakte. Maar bij de opening van de koers na de Pinksterdagen trok die ook al snel weer op richting de € 400 per ton. Bijproductenleveranciers volgen de grondstofmarkt nauwlettend en zien door de prijsfluctuaties netto geen verschil. De bijproductenprijzen blijven deze week dan ook onveranderd.

Het krappe aanbod van een aantal producten is een andere grote uitdaging. Vooral aardappelstoomschillen en voorgebakken frites zijn maar minimaal beschikbaar.

Van Triest past al een korting toe op het volume dat zijn afnemers kunnen bestellen, Duynie en ForFarmers overwegen deze maatregel te nemen. Hoewel ze het volume beperken houden ze de prijs onveranderd op € 3,10 per procent droge stof. Looop verhoogt deze week de prijs wel met € 0,10 naar € 3,20 per procent droge stof.

Bij de schillen komen meerdere negatieve scenario’s samen. De vraag is groot en het aanbod beperkt. Daardoor lukte het leveranciers tot nu toe niet om strategische voorraden aan te leggen om de zomerdip door te komen. Maar naast de geplande uitval van fabrieken voor onderhoud, loopt het aanbod verder terug door onvoorziene stops.

Ook bij tarwezetmelen is dit het beeld. De komende tijd gaat de ene na de andere fabriek voor onderhoud dicht. Leveranciers zouden graag bufferen, maar dat lukt niet door het beperkte aanbod en de aanhoudend vlotte vraag.

Alleen de eiwitmarkt is mooi in balans. Tarwegistconcentraten vinden goed hun weg, waarbij leveranciers de vraag goed kunnen invullen. Bovendien zijn bij deze fabrieken de meeste stops al geweest en draaien die voorlopig door.

Prognose: stabiel tot stijgende prijs.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer