Aanbod broccoli laag, prijs hoog

Afnemers die op de vrije markt broccoli willen kopen, moeten veel bellen en bereid zijn te betalen.

Momenteel moet gerekend worden op € 1,25 tot € 1,50 per kilo (inclusief verpakking). Vooral deze week is het aanbod verder opgedroogd. Door de hitte in augustus is de schermvorming in veel rassen vertraagd en zijn er veel problemen met de kwaliteit. “Ik heb de laatste week alle mogelijke problemen al wel voorbij zien komen, met afkeuringen tot gevolg of met vrachten die de koper niet wil hebben”, aldus een teler in Noord-Holland. Op de vrije markt mag de prijs dan wel goed zijn, signaleert hij, maar daar staat tegenover dat die kopers ook wantrouwend zijn. Dat komt er nog eens bij in een seizoen dat tot nu toe vooral gekmerkt wordt door grilligheid. Telers die nog niet aan de markt waren met vroege broccoli, hebben tot nu toe veelal te maken met heel matige omzetten. “Hier wordt niemand blij van.”

Krapte blijft nog even

Volgens teler Peter Appelman in Stompetoren gaat bijna alle oogstbare broccoli op contractbasis naar vaste klanten. “Voor de daghandel is amper of niets beschikbaar. “Dit kan nog wel een paar weken aanhouden.” Volgens Appelman betekent dit niet dat dat de prijs ‘dus’ altijd op het huidige niveau blijft, of zelfs verder oploopt. “Je hebt het wel over een internationale markt, de prijsvorming is niet alleen een Nederlandse aangelegenheid. Het is nu absoluut niet aan de orde, maar stel dat de productie in Spanje, Duitsland of Engeland ineens aantrekt, dan kan dat wel degelijk effect hebben op de markt.”

Broccoli in de winkel

De prijzen in het winkelschap zijn in vergelijking met de genoemde telersprijzen niet eens zo gek hoog. AH en Jumbo houden een kiloprijs aan van € 2,58, bij Vomar kost een kilo broccoli € 2,38 en bij Plus in de actie € 1,58 per kilo.

Prognose: voorlopig nog tekort, prijs blijft hoog.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.