Doorgaan naar artikel

Aanbod graan blijft laag en prijzen stijgen

De Rabobank rekent op aanhoudend hoge prijzen voor granen. En een hogere oogstverwachting voor oliezaden op dit moment is nog geen garantie voor lagere prijzen voor koolzaad en soja, waarschuwt de bank.

Geüpdatet op:
Nieuws
Agri
De Australische Rabobank-analist Cheryl Kalisch Gordon. - Foto: Rabobank premium

De Australische Rabobank-analist Cheryl Kalisch Gordon. - Foto: Rabobank

Rabobank rekent op aanhoudend hoge prijzen voor granen. En een hogere oogstverwachting voor oliezaden op dit moment is nog geen garantie voor lagere prijzen voor koolzaad en soja, waarschuwt de bank.

Voor het eerst in tien jaar moeten consumenten wereldwijd het doen met minder graan dan in het voorgaande jaar. Het aanbod blijft laag en de prijzen gaan stijgen. Dit stelt de Australische Rabobank-analist Cheryl Kalisch Gordon op basis van een vooruitzicht op het komende seizoen 2022-’23 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

“Het gaat om een afname van slechts 0,1%”, zegt Kalisch Gordon. “Maar daar staat tegenover dat er in de afgelopen tien jaar sprake was van een jaarlijkse stijging van 2,1%. En ook al is er minder graanconsumptie, dan nog zullen de voorraden dalen tot het laagste niveau sinds het seizoen 2015-’16.”

Stijging tarweproductie in VS

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (de USDA) voorziet in Oekraïne een daling van de graan- en oliezadenproductie van 40% in 2022-’23 in vergelijking met het seizoen daarvoor. Kalish Gordon meent dat de export van granen en oliezaden van dit land met 45% afneemt in vergelijking met eerdere jaren.

Het ministerie voorziet een stijging van de tarweproductie in de VS. Maar de USDA rekent wel op een verdere daling van de tarwevoorraden in de loop van het seizoen 2022-’23, waarmee het laagste niveau in zes jaar wordt bereikt. “Dit heeft een prijsopdrijvende werking”, onderstreept Kalish Gordon. “Op korte termijn al. En het zal resulteren in hoge tarweprijzen gedurende dit hele seizoen.”

Deze ontwikkeling zou volgens de analist de weg vrijmaken voor een aanhoudende volatiliteit in de tarwemarkt. “We kunnen dit al constateren als we kijken naar recente gebeurtenissen. In India is bijvoorbeeld een exportverbod van tarwe aangekondigd, met uitzondering van uitvoer naar landen met een voedseltekort.”

Hoge prijzen

Voor het komend seizoen voorziet de USDA een daling van 3% in de wereldwijde productie van mais. In de VS is de verwachte maisproductie 14,5 miljard bushels, 4,3% minder dan vorig seizoen. Kalisch Gordon verwacht dat de wereldwijde voorraden met 1% slinken als gevolg hiervan.

“De markt voor ruwe granen, met van inbegrip gerst en sorghum, blijft hierdoor sterk. De prijzen blijven hoog en de VS zal een recordoogst aan mais moeten halen om de ​​enorme prijsdruk te verlichten. Maar dat weten we pas in september of oktober”, aldus de Rabobank-analist.

Toename productie oliezaden

USDA verwacht een wereldwijde productie van oliezaden van 647,1 miljoen ton in 2022-’23. Dat betekent een toename van 50,3 miljoen ton in vergelijking met het seizoen daarvoor. Dat heeft te maken met de lagere productie in 2021-’22, veroorzaakt door droogte in Zuid-Amerika (sojabonen) en Canada (koolzaad).

Het Amerikaanse ministerie van landbouw meent dat de prijzen van oliezaden mogelijk iets dalen. “Maar de markt houdt de vooruitzichten van de productie van koolzaad in de Oekraïne en Canada scherp in de gaten”, maakt Kalisch Gordon duidelijk. “Evenals de productie van soja in de VS. Dus een afzwakking van de prijzen is geenszins gegarandeerd.”

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin