Aanbod koolzaad op termijn kleiner

Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

In Frankrijk stevent de koolzaadoogst af op een dieptepunt, het laagste resultaat in twintig jaar.

De markt voor oliezaden is tamelijk vast gestemd, als gevolg van niet te ruime voorraden en matige oogstverwachtingen. De koolzaadprijzen vinden momenteel steun van de grote vraag naar biodiesel, wat ook geldt voor sojaolie en voor Canadees koolzaad.

De productie van biodiesel is zich dit jaar aan het herstellen van een dip. De productiegroei wordt geraamd op 2,1 miljoen ton, naar een totaal van 48,6 miljoen ton, meldt Oil World.

Notering koolzaad omhoog

Op de termijnmarkt in Parijs ging de notering voor het eerst aflopende contract koolzaad (augustus 2021) deze week flink omhoog, maar ook de contracten voor wat langere termijn boekten winst. In Frankrijk stevent de koolzaadoogst af op een dieptepunt, het laagste resultaat in twintig jaar. De eerste schatting van de oogst, uitgevoerd door Agreste, het Franse agrarisch bureau voor de statistiek, komt uit op 2,95 miljoen ton winterkoolzaad. Dat is bijna 10% minder dan de toch al magere oogst van het vorige seizoen. Het ligt bijna een derde onder het gemiddelde van de vorige vijf jaren.

Kleiner areaal

De oorzaak is vooral de terugval van het areaal, dat 12% is gekrompen. Dit wordt toegeschreven aan het effect dat het verbod op het gebruik van neonicotinoïden heeft op de animo om koolzaad te telen.

Ook de arealen sojabonen en zonnebloemen zijn kleiner, maar daarbij moet de kanttekening worden gemaakt dat ze in de acht jaren ervoor gestaag zijn gegroeid. Voor beide gewassen zijn de arealen 10% respectievelijk 9,4% groter dan het vijfjarig gemiddelde.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.