Aanbod nuchtere kalveren blijft krap

Foto: Fotostudio Wick Natzijl
Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Ook deze week bleef het aanbod van dieren op de veemarkt in Purmerend wat achter.

Het aanbod van nuchtere kalveren is nog krap te noemen. Hierdoor maken de prijzen voor de dieren nog regelmatig wat stappen naar boven. Ook deze week bleef het aanbod van dieren op de veemarkt in Purmerend wat achter. In totaal werden 422 kalveren aangevoerd. Dat zijn er 18 minder dan op dezelfde marktdag een week geleden. Ook bleven de prijzen voor de dieren stabiel.

Prijzen kalfsvlees onder druk

Het voorjaar is doorgaans de duurste periode voor de nuchtere kalveren, maar past op dit moment heel slecht bij de huidige kalfsvleesprijzen. Deze staan door een groot aanbod en nauwelijks vraag stevig onder druk. Om de lege stallen te vullen moet er extra neer worden gelegd voor de dieren. Het voer dat de dieren nodig hebben is ook nog eens gestegen in prijs. Dat geeft toch flink wat weerstand bij integraties. De dieren die nu worden opgelegd zijn wel in een gunstige tijd slachtrijp, maar dan moet er aan het einde van dit jaar ook een prijs van € 5 per kilo worden genoteerd.

In Duitsland zijn de nukaprijzen na wat stapjes omhoog niet verder gestegen. Ook daar is niet de bereidheid om nog meer neer te tellen voor de kalveren. In de komende tijd zal het aanbod van nuchtere kalveren weer wat toenemen, waardoor vraag en aanbod wat beter in balans komen. Dat zullen inkopers graag aangrijpen om de prijzen te drukken.

Prognose: stabiel tot misschien kleine prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.