Doorgaan naar artikel

Aanbod slachtkoeien krimpt, Leeuwarden plust 10 cent

Runderslachterijen verwachten niet direct een soortgelijke prijsstijging door te voeren als voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Koos Groenewold premium

Runderslachterijen verwachten niet direct een soortgelijke prijsstijging door te voeren als voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Koos Groenewold

De noteringen op de slachtkoeienmarkt in Leeuwarden konden 10 cent omhoog deze week.

Een koe van O-kwaliteit noteert tussen € 4,15 en € 4,70 per kilo geslacht gewicht. Niet omdat de afzet beter loopt, maar omdat melkveehouders druk zijn op het land.

Aanbod veemarkt groter

Op de veemarkt groeit het aanbod juist met 100 dieren tot 305 slachtkoeien. Dat is ongeveer het aanvoerniveau van vorig jaar op de veemarkt. Toen lag de gemiddelde aanvoer over de eerste vier maanden 5% hoger dan nu. Dit staat haaks op het aantal slachtingen. Dat valt gemiddeld juist bijna 12% hoger uit dan vorig jaar.

Deze week is het erg rustig wat rechtstreekse aanvoer betreft en kan het aanbod vlotter worden verwerkt. Toch verwachten slachterijen niet direct een soortgelijke prijsstijging door te voeren als op de veemarkt in Leeuwarden. In de vleesafzet verloopt het rustig en er is nog onverkochte voorraad.

In Duitsland ziet het er wat rooskleuriger uit. Het aanbod aan slachtkoeien blijft achter op de vraag en de prijzen stijgen al langer. Terug in Nederland is het de komende week ook rustig qua aanbod dankzij de stroeve afzet. Daarom wordt gerekend met stabiele tot licht stijgende prijzen.

Prognose: minimaal gelijke prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin