Aanbod uien af land stagneert door hitte

11-08 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De afzet van uien loopt goed door, maar de aanvoer stagneert door de droogte. Het is de komende dagen te heet om de uien van het land te halen. Dus er wordt uit voorzichtigheid voor beschadigingen even niet gerooid of geladen.

Voor de percelen waar niet kan worden beregend, kunnen de uien zonder neerslag sowieso nog niet worden gerooid.

Opwaartse prijsdruk

De droogte zorgt voor een opwaartse prijsdruk, zowel voor de telersprijzen als in de baal. De beurs in Emmeloord verhoogt de noteringen voor zaaiuien uitgegroeid, af land deze week 30% grof met € 2,50 naar € 22 tot € 25 per 100 kilo. Voor zaaiuien uitgegroeid af land stijgt de notering met € 5,50 naar € 24 tot € 29. Er zijn meerdere zaken gedaan voor de bovenkant van deze notering voor partijen uien waar veel supers in lijken te zitten. Sommige kopers zoeken specifiek naar deze hele grove uien, waardoor de bandbreedte van de notering vrij ruim is van € 22 tot € 29. Het weer is de koopman.

Baalprijzen

De baalprijzen liggen deze week tussen € 31 en € 32 per 100 kilo. En voor komende week proberen verwerkers en sorteerders een paar euro erbij te krijgen. De werkvoorraad uien wordt door de beperkte aanvoer toch krapper en leegverkopen op het huidige prijsniveau, dat wil men niet.

Rode uien

Er worden nog niet veel zaken gedaan voor rode uien, waardoor de beurs in Emmeloord nog geen waardige notering op het bord kan zetten. Er zijn zaken gedaan tussen grofweg € 24 en € 27 per 100 kilo voor rode uien, afhankelijk van grofte. Voor nu zitten er nog rode uien uit Egypte in de markt, waardoor inkopers voorzichtig zijn om zich in te dekken op het huidige prijsniveau.

Boot voor Afrika

Het is merkbaar dat het door het beperkte aanbod lastiger is om een boot met uien voor Afrikaanse landen vol te krijgen. In Senegal komt het agentschap Agence de Régulation des Marchés (ARM) eind deze week bij elkaar om te beslissen wanneer de poort voor importuien wordt geopend. De verwachting is dat vrij snel voor een opening wordt gekozen. Het weer in Senegal is namelijk ongunstig. Het regent veel waardoor de eigen oogst, die minder van kwaliteit is, er niet beter op wordt. Daardoor lijkt de lokale markt wel toe te zijn aan importuien.

De kwaliteit van de uien is over het algemeen goed. De MH bespuiting lijkt op verschillende plekken in het land op tijd te zijn gedaan. Het blijft opletten voor bacterierot in de partijen.

Prognose: weer is koopman.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer