Aanbod varkens voldoende, prijs stabiel

09-03 | |
Slachterijen willen wel meer slachten, maar kunnen dat niet doordat ze gebonden zijn aan het strakke aantal keuringsuren dat hun wordt toegewezen.
Slachterijen willen wel meer slachten, maar kunnen dat niet doordat ze gebonden zijn aan het strakke aantal keuringsuren dat hun wordt toegewezen.

De varkensnoteringen maken ook deze week een pas op de plaats. Na Vion (€ 2,33 = € 2,138 ex btw) houden ook Compaxo (€ 2,09) en Van Rooi Meat (€ 2,08) hun noteringen onveranderd.

Ook in Duitsland is er geen beweging. Daar komt de varkensprijs voor de vierde week op rij te staan op € 2,28 per kilo geslacht gewicht.

Waar slachterijen een aantal weken geleden nog zochten naar varkens, is het aanbod nu ruimer. Toen de prijs in rap tempo opliep, hadden varkenshouders geen haast met leveren. Die rem is eraf nu de prijs zich vlak voortbeweegt. Maar dan komen nog wel de varkens die de afgelopen weken zijn vastgehouden voor de dag.

Daarnaast krijgen slachterijen ook wat extra dieren aangeboden die voorheen naar Gosschalk gingen. Al zijn die aantallen volgens slachterijen beperkt. Slachterijen willen wel meer slachten, maar kunnen dat niet doordat ze gebonden zijn aan het strakke aantal keuringsuren dat hun wordt toegewezen. Handelaren kunnen daardoor maar beperkt extra dieren kwijt.

Spannende tijd voor slachterijen

De vlakke prijzen betekenen niet dat er geen dynamiek in de markt zit. Slachterijen betitelen het zelfs als een spannende tijd. In Duitsland is daarbij verbazing over het gebrek aan vraag. Zelfs bij het zeer beperkte varkensaanbod is het voor slachterijen duwen om het vlees te plaatsen.

Drie jaar geleden slachtten de Duitsers nog gemiddeld een miljoen varkens per week en liep het vlees vlot weg. Nu rolt er met 700.000 tot 750.000 slachtingen ruim een kwart minder vlees van de band en is er desondanks prijsdruk.

Voelbare druk op vleesprijzen

Nederlandse slachterijen voelen de druk op de vleesprijzen ook. In de zorgen of dit ook door gaat drukken tot op de varkensmarkt verschillen de slachterijen van mening. Sommigen betitelen het als een spannende tijd omdat na een snelle stijging nog wel eens een terugslag volgt. Anderen zijn daar meer gerust op.

Vleesinkopers drukken wel, maar doordat het aanbod niet overdadig is verwachten zij dat de prijs stand zal houden. Ook is er hoop dat er binnenkort wat extra vraag komt vanwege Pasen.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer