Aanbod voergraan drukt op prijs

19-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Er zit momenteel nauwelijks beweging in de prijzen op de graanbeurzen in Rotterdam en Groningen.

De graanbeurs Groningen hield de tarwenotering ongewijzigd, gerst zakte een euro per ton. Bij deze prijzen is de markt in evenwicht, stelt de beurscommissie. De noteringen van de Rotterdamse graanbeurs wijzigden eveneens nauwelijks, al steeg daarvan de prijs van voergerst juist een euro. Kijkend naar de graanprijzen in België (Fegra), is te zien dat de prijs van voertarwe zich daar eigenlijk goed handhaaft, zelfs iets stijgt, naar een niveau rond € 165 per ton. De maisprijs hangt al een maand op € 161 tot € 162 per ton. Wintergerst wordt bij de zuiderburen langzaamaan wat goedkoper. Sinds begin januari is er € 6,00 per ton van de prijs af gegaan.

Gerstmarkt iets onder druk

De gerstmarkt is iets gedrukt de laatste weken, na een periode waarin het gewas het feitelijk beter deed dan tarwe en mais. Voor gerst is de oogstverwachting (zomergewas) naar beneden bijgesteld voor Australië. Het is gezien de droogte op dat continent begrijpelijk dat er minder zal binnenkomen dan eerdere prognoses aangaven. De opbrengst komt zelfs in de buurt van het zeer magere resultaat van de oogst 2018-‘19. Er komt daarentegen juist meer gerst van de akkers in Canada.

Per saldo is er wereldwijd veel voergraan beschikbaar, zeker nu China minder verbruikt en importeert vanwege de terugval in de varkenssector. Voor de prijs van de komende zomergerst in Noordwest-Europa wordt het percentage ‘brouwwaardig’ dan ook cruciaal, gezien het ook op termijn ruime aanbod voergraan.

EU: al 6 miljoen ton voergerst verscheept

De gersthandel is levendig in vergelijking met vorig jaar februari, toen gerst erg duur was en het aanbod krap. De Europese Unie heeft dit seizoen al ruim 6 miljoen ton voergerst verscheept, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Dat is een kwart meer dan vorig seizoen.

Ook de gerstexport uit Oekraïne loopt goed: tot dusver ca. 4 miljoen ton, ongeveer een vijfde meer dan vorig seizoen. Rusland is niet verder gekomen dan 2,3 miljoen ton, dat betekent een terugval ten opzichte van vorig seizoen met 30%.

Prognose: gerst en mais iets goedkoper

Meer informatie over de graanprijzen vind je op foodagribusiness.nl/markt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer