Aandacht voor datapositie van de boer

08-05 | |
Bruinsma
Anne Bruinsma Oprichter FarmHack.NL
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De aandacht voor de datapositie van de boer neemt toe.

Veel van deze aandacht gaat uit naar de boerderij als laatste schakel en de ontsluiting van boerendata, nu alle snelwegen en rotondes om de boerderij heen zijn aangelegd en gebruik daarvan toeneemt. Al te gemakkelijk wordt aan de boer zelf voorbijgegaan. Hij (of zij) moet wel met nieuwe technologie kunnen en willen werken. Dat is een opgave die de hele keten aangaat, want die is ook op dit punt zo sterk als de zwakste schakel.

Controle kwijtraken over eigen data

Het perspectief dat boeren wordt voorgehouden is een datagedreven landbouw, waarbij op basis van de verzamelde data adviezen en diensten aangeboden kunnen worden om de agrarisch ondernemer te ondersteunen in zijn bedrijfsvoering. De keerzijde is dat de boer de controle kwijtraakt over zijn eigen data(stromen).

Stichting Boer&Data, die opkomt voor het boerenbelang in het digitale landschap, pleit ervoor om ook aandacht te besteden aan de socialisatie van technologie. Hiermee wordt vooral bedoeld dat een gebruiker in staat moet worden gesteld om zelfstandig een technologische oplossing toe te passen en uit te nutten en vervolgens door het gebruik zelf te groeien in zijn kennis over verdere mogelijkheden en toepassingen. Op die manier leidt gebruik van technologie ook tot een stuk emancipatie.

Zelfbewuste, proactieve technologiegebruikers

Dit vraagt dat we nadenken hoe we technologische oplossingen beter toegankelijk kunnen maken en hoe via educatie gebruik kan worden aangejaagd. Het leergeld dat boeren op deze manier betalen, maakt van hen zelfbewuste, proactieve technologiegebruikers, die in staat zijn hun uitvraag naar nieuwe technologie goed onder woorden te brengen richting leveranciers. Dit komt digitale innovatie in de landbouw ten goede en zal het gebruik van digitale hulpmiddelen door boeren vergroten.

Andere houding van partijen in de agri- en foodsector

Dat vraagt ook een andere houding en invulling van digitale strategie├źn van partijen actief in de agri- en foodsector. Zo moet de boer meer vrijheid hebben dan nu om naar behoefte technologische oplossingen te verbinden met elkaar, te repareren of te modificeren. De stichting wil daarom meer bereidheid kweken bij partijen om data, modellen en algoritmen goed te documenteren en interoperabel aan te bieden. Hier wordt nu vaak bewust op bezuinigd. Het scheelt tijd, geld en houdt concurrenten op afstand, maar de keten wordt er niet sterker op.

Bruinsma
Anne Bruinsma Oprichter FarmHack.NL
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.