Doorgaan naar artikel

Aandacht voor gezonde voeding met ‘eetbare’ bushalte

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Zeven dagen lang kunnen liefhebbers hier groente en fruit pakken tussen 09.00 en 19.00 uur. Foto: Peter Roek premium

Zeven dagen lang kunnen liefhebbers hier groente en fruit pakken tussen 09.00 en 19.00 uur. Foto: Peter Roek

In hartje Breda is op woensdag 15 september de eerste ‘eetbare’ bushalte ter wereld geopend door de Bredase wethouders Miriam Haagh en Paul de Beer.

Zeven dagen lang kunnen liefhebbers hier groente en fruit pakken tussen 09.00 en 19.00 uur. Om mee te nemen of door te geven. Het doel is aandacht vragen voor een gezonde voedselomgeving. Het is een initiatief van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en Campagnebureau Food Cabinet in samenwerking met diverse partners, zoals ZLTO.

Te weinig groente en fruit gegeten

De reden: in Nederland wordt te weinig groente en fruit gegeten, met obesitas als gevolg. Volgens de campagne-organisatie domineert de ‘miljoenenmarketing van de grote frisdrank-, fastfood- en snoepmerken: gemiddeld 82% van de aanbiedingen in reclamefolders is ongezond en bij vrijwel alle kassa’s liggen vooral snoep en chocola voor het grijpen’.

Wij willen het voor mensen zo makkelijk mogelijk maken om gezonde en duurzame keuzes te maken

Wethouder Miriam Haagh (PvdA): “Wij willen het voor mensen zo makkelijk mogelijk maken om gezonde en duurzame keuzes te maken. Bijvoorbeeld door meer waterpunten in de stad, gezonde kantines bij scholen en sportclubs en met deze actie groenten en fruit op veel meer plekken zichtbaar en beschikbaar te maken.”

Telers leveren de groenten en het fruit voor deze bijzondere actie. De producten in de bushalte komen van Nature’s Pride, Rijk Zwaan, The Greenery en Koninklijke Vezet. De appels en peren zijn van klasse II, producten met een hele kleine afwijking, bijvoorbeeld in de vorm of op de schil. Zo wordt ook aandacht gevraagd voor voedselverspilling.

Iedereen mag pakken uit de 'eetbare' bushalte. Foto: Peter Roek
Iedereen mag pakken uit de 'eetbare' bushalte. Foto: Peter Roek

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin