Aandeel Avebe nu bijna gratis

04-02 | |
Zetmeeltelers – en ook consumptietelers – spreken van een herwaardering van Avebe. Foto: Mark Pasveer
Zetmeeltelers – en ook consumptietelers – spreken van een herwaardering van Avebe. Foto: Mark Pasveer

De vraag naar aandelen Avebe neemt toe. Telers zien een structurele tendens in de beter presterende aardappelcoöperatie.

Aardappelcoöperatie Avebe heeft de wind in de zeilen. De prestatieprijs lag de laatste twee jaren boven de € 95 per ton en het aantal leden nam in 2019/2020 zelfs opvallend genoeg toe. Avebe presteert beter. “De belangstelling voor zetmeel is toegenomen”, zegt directeur agro Arjan de Rooij. “Onze strategie om met innovatieve producten op lange termijn waarde te creëren, werpt zijn vruchten af.”

Een herwaardering van Avebe

Zetmeeltelers – en ook consumptietelers – spreken van een herwaardering van Avebe. Dat is dit jaar voor het eerst ook te merken aan de prijs van een aandeel Avebe. Dit aandeel – hier geen beleggingsproduct, maar een deelname in de coöperatie gekoppeld aan een leveringsplicht – is voor het eerst in jaren weer bijna geld waard. Via makelaars en marktplaats worden aandelen nu gratis aangeboden, terwijl telers nog niet zo lang geleden € 350 moesten toeleggen om van hun aandeel af te komen. De reden: Avebe draaide toen minder goed en aardappelen leveren was niet zo rendabel.

Vooral met plantaardig eiwit creëert de coöperatie nu waarde

Dat beeld is nu helemaal gekanteld, zegt Jouke Havinga van de gelijknamige makelaardij. “Het perspectief voor Avebe is sterk verbeterd. Vooral met plantaardig eiwit creëert de coöperatie nu waarde. Telers zien daarin nu voor het eerst een structurele tendens.” Het gevolg is dat de vraag naar aandelen Avebe is toegenomen. Al leidt dit nog niet direct tot meer handel, merkt makelaar Martin Otten van Otten Agrarisch Onroerend Goed. “Kopers zijn gewend dat ze flink geld toe krijgen als ze aandelen overnemen, maar verkopers willen quitte spelen. Het is een kwestie van wie het eerst met de ogen zal knipperen.”

Nog geen hosannastemming

Telers waarderen Avebe meer, maar makelaars willen nog niet van een hosannastemming spreken en verwachten niet dat een aandeel plots daadwerkelijk geld waard wordt. De positieve tendens wijten zij ook aan de nu slechte consumptieteelt en de coronacrisis. “De extra vraag komt deels voor rekening van consumptietelers die ook wat Avebe-aandelen willen hebben”, zegt makelaar Johan Sikken van AgriPlaza. “Als daar aardappelen afgekeurd worden, kunnen ze altijd nog naar Avebe.”

Coronavirus

De coöperatie lijkt corona niettemin beter te doorstaan dan andere sectoren. Avebe wijt dit aan een veranderd eetpatroon vanwege het coronavirus. “Onze ingrediënten zitten in gemaksvoeding en langhoudbare producten zoals diepvriespizza’s en noedels. Die producten zijn in trek en daardoor raakt corona ons minder.”

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.