Aandeel ForFarmers weer rond € 3

30-05 | |
Foto: Boerderij
Foto: Boerderij

Een aandeel ForFarmers was afgelopen vrijdag bij het sluiten van de beurs weer € 3 waard.

Een maand lang lag de koers onder dit bedrag. Het laagste punt dat bereikt werd afgelopen maand, en tevens de laagste waarde in de geschiedenis van de beursnotering, bedroeg € 2,57. De koers was vrijdag 13,7% meer waard dan twee weken eerder. Hoewel de koersstijging voor ForFarmers fors te noemen is, ligt de absolute waarde van een aandeel nog flink lager dan de introductieprijs van € 6,50 en het hoogtepunt van € 11,50.

Graanexport weer op gang

Door onzekerheid over hoge kosten voor energie en grondstoffen en tegenvallende resultaten waren de aandelen niet zo in trek. Beleggers zijn nu mogelijk wat positiever gestemd over ForFarmers door een daling van de graanprijs en berichten dat graan mogelijk binnenkort Oekraïne weer kan verlaten. Zo wil de EU het land helpen bij de export van graan over EU-grondgebied. Ook afgelopen weekend zei de Russische president Poetin dat Rusland bereid is om te helpen aan een ongehinderde export van graan uit Oekraïne. Ook zou hij, in een telefoongesprek met de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz, hebben gezegd dat hij de export van agrarische producten en kunstmest wil verhogen als sancties worden opgeheven.

OCI

De koers van kunstmestbedrijf OCI daalde afgelopen twee weken met 10,6% na maandenlang vooral gestegen te zijn. De prijzen voor KAS (kalkammonsalpeter) zijn gedaald in de afgelopen weken, terwijl kali in prijs blijft stijgen. Vraag en aanbod waren voor KAS zeer beperkt. De vraag blijft uit bij boeren en fabrieken blijven wel op een laag pitje produceren.

K+S

Ook de koers van kali- en zoutbedrijf K+S daalde, met 15,2%. Het bedrijf profiteert van de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland, waardoor het aanbod van kali op de wereldmarkt beperkt is. Vorige maand verhoogde het zijn winstverwachting voor het jaar met 40%. De koers profiteerde mee en ligt, ondanks de daling, nog altijd 66% hoger dan aan het begin van 2022. Mogelijk nemen veel beleggers nu hun winst op het aandeel.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer