Aandeel zuiglammeren stijgt nog niet

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

In de markt voor schapen blijven de prijzen voor lammeren op een hoog niveau hangen.

De vraag naar de dieren is nog steeds goed. Op de veemarkt in Leeuwarden werden 1.130 dieren aangevoerd. Dat waren 150 dieren minder dan een week eerder. Het aandeel zuiglammeren is nog niet zo groot; dinsdag waren er rond de 450 aangevoerd. De meeste hiervan gingen op transport naar het buitenland, waar de consumenten al overgeschakeld zijn op jonge dieren.

Aanbod overhouders droogt op

De verwachting is dat in de loop van juni het aanbod van overhouders opdroogt en de markt volledig overschakelt naar lammeren die dit jaar zijn geboren. De noteringen bleven gelijk, maar de eerste kwaliteit zuiglammeren zijn naar boven gecorrigeerd tot € 140 per dier. De noteringscommissie pluste deze met € 17,50, doordat deze dieren vanaf de eerste notering duurder werden verkocht.

Druk op prijzen

Er wordt voorzien dat er toch wat druk komt op de lammerprijzen. In Engeland zijn kiloprijzen met 40 tot 50 cent gedaald. Inkopers zullen nu nadrukkelijk vergelijken met binnenlandse prijzen en sneller kiezen voor goedkoper Engels product. Het vooruitzicht op het openen van de horeca kan als een tegengewicht dienen.

Prognose: prijsdruk door goedkoper Engels lamsvlees.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.