Aandeelhouder sleept Bayer voor de rechter

Een aandeelhouder van Bayer heeft het management van het chemiebedrijf voor de rechter gesleept. De aandeelhouder vindt dat ze hun plicht van ‘voorzichtigheid’ en ‘loyaliteit’ jegens het bedrijf en investeerders hebben geschonden door Monsanto te kopen in 2018.

Dat blijkt uit het document dat aandeelhouder Rebecca Haussmann afgelopen vrijdag indiende bij de rechtbank in New York.

Volgens haar heeft de overname het bedrijf miljarden aan schade toegebracht. Met de overname van Monsanto kwam ook het gewasbeschermingsmiddel Roundup, met het actieve bestandsdeel glyfosaat, in de portefeuille van Bayer.

In de Verenigde Staten zijn tienduizenden rechtszaken aangespannen tegen Bayer, omdat mensen claimen kanker te hebben gekregen door het gebruik van Roundup. De afhandeling van de rechtszaken kan Bayer veel geld kosten. De overname en de rechtszaken zorgden voor een forse daling van zo’n 30% van de beurskoers van Bayer vanaf het voltooien van de overname.

Schadevergoeding

De aanklager wil een compenserende schadevergoeding voor aandeelhouders en wil dat de bedragen die zijn betaald aan de managers van Bayer die hebben deelgenomen aan het tot stand brengen van de overname worden teruggenomen. Daarnaast is ook het doel om bedragen die zijn betaald aan banken en advocatenkantoren die betrokken zijn bij de overname terug te halen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.