Aandelen Fonterra uit dal gekropen

12-07-2021 | |
Eind juni kwamen echter weer enkele goede berichten naar buiten rondom Fonterra, onder andere over de wereldwijde zuivelmarkt. Foto: ANP
Eind juni kwamen echter weer enkele goede berichten naar buiten rondom Fonterra, onder andere over de wereldwijde zuivelmarkt. Foto: ANP

De beurskoers van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra steeg afgelopen twee weken met 12,7%.

Daarmee komen de aandelen weer uit het diepste dal dat ze ooit gekend hebben. Afgelopen vrijdag eindigde de koers op 3,65 Nieuw-Zeelandse dollar, waar die op 18 juni nog op dieptepunt 2,80 stond. De oorzaak van de daling eerder dit jaar was een aankondiging van de herziening van de kapitaalstructuur. Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf overweegt de mogelijkheid die boeren hebben om aandelen te verkopen aan externe investeerders te schrappen. Fonterra gaat uitstaande aandelen mogelijk terugkopen.

Aandelenwaarde Fonterra daalde fors

Na de aankondiging was het tijdelijk niet mogelijk aandelen te kopen, waardoor de aandelenwaarde fors daalde. Boeren, die deze aandelen ook bezitten, waren daar niet blij mee. Fonterra reageerde daar eind juni op. ‘De tijdelijke limiet voor de omvang van het fonds was nodig om een ​​open gesprek te hebben over al onze mogelijke opties voor verandering. (…) De huidige aandelenkoers en volatiliteit weerspiegelen de periode van bijzonder ongebruikelijke handel waarin we ons nu bevinden, veroorzaakt door de onzekerheid over onze toekomstige potentiële kapitaalstructuur, terwijl we overleggen over mogelijke veranderingen’, aldus het zuivelbedrijf.

Eind juni kwamen echter weer enkele goede berichten naar buiten, onder andere over de wereldwijde zuivelmarkt en het nieuws dat Fonterra zijn twee melkveebedrijven in China verkoopt voor $ 115,5 miljoen. Daardoor trok de handel weer aan.

De koers van het Braziliaanse vleesbedrijf BRF ging omlaag. Na een flinke stijging in de afgelopen maanden onder andere doordat de eveneens Braziliaanse runderslachterij Marfrig een flink aandeel van de waardepapieren kocht, daalde de koers in de afgelopen twee weken met 12,2%. De beurskoers ging omlaag nadat een directeur volgens persbureau Reuters zei dat Braziliaanse vleesverwerkers die aan China willen verkopen, te maken hebben met sterkere concurrentie van Amerikaanse bedrijven. Volgens de directeur heeft China sinds de coronacrisis namelijk geen nieuwe exportvergunningen afgegeven aan BRF.

De Food&Agribusiness-index daalde in de afgelopen twee weken met 1%. Dat is ongeveer gelijk aan de daling van de AEX-index, die was 1,4%.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer