Aandelenwaarde JBS stijgt verder door

19-04-2021 | |
Archieffoto van JBS-locatie in Brazilië. Sinds het begin van dit jaar is de koers van JBS al zo’n 41% gestegen. Foto: ANP
Archieffoto van JBS-locatie in Brazilië. Sinds het begin van dit jaar is de koers van JBS al zo’n 41% gestegen. Foto: ANP

De grootste plus op de beurs binnen de Food&Agribusiness-index deze week staat op naam van de Braziliaanse slachterij JBS.

De aandelenwaarde was afgelopen vrijdag 9,7% hoger dan twee weken eerder. De waarde was waarschijnlijk nog hoger geweest als vrijdag via persbureau Bloomberg het nieuws niet naar buiten was gekomen dat het bedrijf de Nederlandse vega-producent Vivera wel wil overnemen. De koers daalde toen met ruim 3%. Maandag kwam overigens bevestiging op dit nieuws. Het was slechts een kleine rimpeling in de stijgende lijn die de beurskoers van JBS al maanden laat zien. Sinds het begin van dit jaar is de koers al zo’n 41% gestegen.

Beursanalisten zijn positief over de vooruitzichten voor JBS. Ze verwachten een stabiele groei van de wereldwijde eiwitmarkt, waar JBS van kan profiteren. Daarnaast laat JBS steeds meer rechtszaken en gerechtelijke onderzoeken achter zich, wat meer rust in de tent zal brengen, aldus kredietbeoordelaar Moody‘s. JBS is eerder schuldig bevonden aan fraude en corruptie en strafrechtelijke boetes werden betaald in een schikking met overheden.

Aandelen Fonterra daalden

De aandelen van de Nieuw-Zeelandse zuivelverwerker Fonterra daalden met 5,5% in twee weken. Volgens een Nieuw-Zeelandse financiële nieuwssite is dat het gevolg van de hoge prijzen voor vollemelkpoeder op de internationale veiling. Hoewel de hoge prijzen betekenen dat er sterke vraag naar is, betekent dat ook dat de inputkosten voor Fonterra stijgen.

Beyond Meat nieuw in Food&Agribusiness-index

Nieuw in de Food&Agribusiness-index is Beyond Meat. Deze Amerikaanse producent van plantaardige vleesvervangers in sinds juni 2019 op de beurs genoteerd. Afgelopen twee weken steeg de beurskoers met 4,5%. De waarde was daarmee $ 137,30 per aandeel afgelopen vrijdag. De hoogste waarde die de koers ooit behaalde was vlak na de beursgang: $ 196,51. De laagste waarde was $ 66,60 in maart vorig jaar. Vorige week maakte het bedrijf bekend de distributie in Europa flink uit de breiden in de komende maanden. Daaropvolgend steeg de beurskoers met 2,7%.

De agri- en foodbedrijven in de Food&Agribusiness-index deden het in de afgelopen twee weken beter dan de bedrijven in de AEX-index. Die laatstgenoemde steeg met 1,2% waar de F&A-index met 2,6% steeg.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer