Doorgaan naar artikel

Aanhoudende droogte laat sojaprijs stijgen

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

In de Verenigde Staten is de kwaliteit van de sojabonen minder goed beoordeeld. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaf aan dat 51% van de sojabonen in ‘goede tot uitstekende’ conditie verkeert rond peildatum 25 juni. Een week eerder was dat nog 54%. Het is al een lange periode erg droog in belangrijke Amerikaanse productieregio’s, waardoor de prijzen afgelopen weken stegen.

De VS zet een groot gedeelte van de sojabonen af op de wereldmarkt. In seizoen 2022-2023 viel de afzet van sojabonen tegen door een kleinere productie en een grotere binnenlandse vraag. De Amerikaanse productie was toen 116,3 miljoen ton sojabonen, waarvan 54,4 miljoen ton werd afgezet op de wereldmarkt. Voor seizoen 2023-2024 wordt een oogst van 122,7 miljoen ton verwacht met een export van 53,7 miljoen ton. Weersomstandigheden in de Verenigde Staten worden op de voet gevolgd, omdat de sojabonen de komende periode in de bloeifase zitten.

China meer aan de markt

Sojaprijzen stegen, omdat China meer aan de markt is. China kocht de afgelopen maand meer sojabonen in onder andere Brazilië, de VS, Argentinië en Uruguay. Het Joint Coordination Centre van de Verenigde Naties meldde eerder dat ongeveer een kwart van alle oliezaad- en graanvolumes die werden verscheept onder het Zwarte Zee Initiatief bestemd was voor China. Daarmee is China de belangrijkste importeur van levensmiddelen en diervoeders.

Koolzaadprijzen dalen

Koolzaadprijzen daalden vorige week als gevolg van de teleurstelling over het biobrandstoffenmandaat voor de komende jaren, aangekondigd door het Amerikaanse agentschap voor milieubescherming (EPA). De Amerikaanse regering is van plan om de komende 3 jaar de hoeveelheid biobrandstoffen die olieraffinaderijen in de biobrandstofmix van het land moeten mengen te verhogen. Voor ethanol bevat het plan echter lagere mandaten. Dat zorgde voor consternatie in de biobrandstoffenindustrie. Begin deze week trokken de noteringen omhoog ondersteund door andere stijgende prijzen voor oliehoudende zaden.

Prognose: stijgende oliezaadprijzen.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin