Doorgaan naar artikel

Aanhoudende druk op graanprijzen

Wereldwijd is de voorraad mais niet groot, wel wordt in Brazilië een grote oogst verwacht. - Foto: Canva/fotokostic premium

Wereldwijd is de voorraad mais niet groot, wel wordt in Brazilië een grote oogst verwacht. - Foto: Canva/fotokostic

Graanprijzen stonden hoog, dan kunnen ze hard vallen en dat is ook gebeurd.

In de afgelopen twee maanden is de tarwe- en maisprijs met zo’n € 40 gedaald. Voor EU-voertarwe wordt deze week op de Rotterdamse graanbeurs € 242 per ton genoteerd. De EU-maisnotering staat op € 254. Ook de gerstprijs is behoorlijk gedaald en komt uit op € 224,50 voor EU-voergerst.

Fysiek gezien is er weinig aanbod van tarwe en gerst in Nederland, omdat verkopers in een dalende markt minder snel verkopen. Ook is de vraag niet heel groot, waardoor de voorraden niet hard zijn geslonken. Mede daardoor houdt de prijsdruk aan.

Geen grote tarwe- en maisvoorraden in de wereld

Wereldwijd gezien zijn de voorraden van tarwe en mais niet heel ruim. Oekraïne heeft de opgebouwde voorraden van de afgelopen jaren goed verkocht. De afzetdruk vanuit Oekraïne zal daardoor vanaf eind juni minder groot zijn. De graanmarkt blijft echter reageren op de ontwikkelingen rondom de graandeal tussen Oekraïne en Rusland – die sinds juli 2022 loopt. De overeenkomst loopt af na 18 mei en onderhandelingen over een verlenging worden gepland.

In Amerika staat de wintertarwe er niet gunstig bij. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) is 28% van de wintertarwe in goede tot uitstekende conditie. Deze beoordeling is een van de laagste ooit voor de tijd van het jaar. Komende week wordt wel neerslag verwacht in belangrijke tarwe producerende Staten (Kansas en Oklahoma), waardoor verbetering wordt verwacht.

De vraag naar Amerikaanse mais is zwakker geworden bij dalende prijzen op de wereldmarkt. De grote Braziliaanse oogstverwachting drukt op de maisprijzen. Ook is het weer in de Verenigde Staten gunstig, waardoor er weinig punten van zorg zijn.

Prognose: dalende graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin